"Hvala. Danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla."

Foto: PU Kranj
Foto: PU Kranj
S temi besedami sta se planinca zahvalila reševalcem, ki so jima priskočili na pomoč.
Oglej si celoten članek

Ekipa policijskega helikopterja je ta teden dvakrat posredovala na isti gori, na istem mestu, v enakih zelo nevarnih okoliščinah, so sporočili s PU Kranj. V obeh primerih je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 metrov visoke Skute v Kamniško-Savinjskih Alpah. 

V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, dan kasneje pa še dva Slovenca, ki sta se še posebej konkretno znašla v nemilosti gore. 

Slovenca sta na višini okoli 2.200 metrov zašla na izpostavljeno območje zelo strmih glasdih skalnih plat. Dodatno težavo je predstavljalo vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo. Pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla. 

Izkušen policist gorske policijske enote, ki je bil takrat v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno najbolj nevarnih reševanj. Že najmanjša napaka bi pomenila okoli 300-metrski smrtonosni padec. Veliko povedo tudi besede rešenih planincev: "Hvala. Danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla." 

Policisti opozarjajo, da v gorah ni enostavnih situacij in ni enostavnih reševanj. Planinci naj bodo zbrani in pozorni. "Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zelo zbledele ali jih ni, preverite, če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov," polagajo na srce. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • MK
    10:55 9. Avgust 2019.

    Vajina hvaležnost se lahko pokaže s tem, da poravnata račun za reševanje. Če ga ne bodo izstavili pa protivrednost reševanja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.