Imamo novega ministra

Foto: Saša Despot Jože Podgoršek Foto: Saša Despot Jože Podgoršek
Pivčevo zamenjal Podgoršek.
Oglej si celoten članek

DZ je danes Jožeta Podgorška imenoval za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo sedem.

Kot je po prisegi dejal Podgoršek, je pobudo DeSUS za kandidaturo sprejel z veliko mero strahospoštovanja do funkcije ministra. "Zaupane naloge bom opravljal z vso odgovornostjo. Upam, da bom uspel vsaj deloma upravičiti pričakovanja vas in deležnikov v verigi preskrbe s hrano," je poudaril.

Izbruh novega koronavirusa je po njegovih besedah izpostavil, da za zagotavljanje varne hrane nujno potrebujemo slovenskega kmeta. "Želim si, da bi naši kmetje ohranjali ljubezen do slovenske zemlje in kmetovanja ter skupaj z zadrugami, živilskopredelovalnimi podjetji in trgovci skrbeli za našo prehransko varnost," je dodal.

Glasov pa Podgoršku niso namenili v LMŠ in Levici. Kot je pojasnila poslanka LMŠ Jerca Korče, Podgoršek namreč vstopa v vlado, ki je ne podpirajo. "Svoje ime, preteklo delo in prehojeno profesionalno pot dajete v roke ekipi, ki iz dneva v dan dokazuje, da ni sposobna voditi države," mu je očitala.

Tudi poslanka Levice Violeta Tomić je poudarila, da Podgorškove kompetence niso vprašljive, problematičen pa je obet sodelovanja v trenutni vladi. "Težava ni Jože Podgoršek - težava je on kot minister v Janševi vladi, ki se je izkazala za eno najbolj koruptivnih in represivnih vlad v slovenski zgodovini," je dejala. 

Podgorška so v DeSUS za ministra predlagali, potem ko je 5. oktobra dosedanja ministrica Aleksandra Pivec. Ta se je vse od začetka poletja soočala z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli, jeseni pa so poslanci njene stranke DeSUS premierja Janeza Janšo pozvali, naj predlaga njeno razrešitev. DZ je imel ta predlog na dnevnem redu seje, a je Pivčeva še pred glasovanjem odstopila sama.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.