Imel bi tudi svoj fond za projekte

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Zdravstveni svet. Opozorilo: sistem razdeljevanja denarja iz tega sklada mora biti transparenten.
Oglej si celoten članek

Denar. “Ne bi bilo dobro, da nekdo kar pride do ministra in mimo vseh pravil dobi denar. Če pogledam tale projekt – nisem ga prebral, ampak 400 tisoč evrov, to ni malo. Verjetno svet ne more tega kar tako pofočkati, na drugi strani pa vloge, težke deset tisoč evrov, natančno proučimo.” Tako je včeraj zvenelo opozorilo, ki ga je o ideji ministra Dorijana Marušiča izrekel šef zdravstvenega sveta Rajko Kenda.

Ministrstvo namreč predlaga, da bi se za določene inovativne projekte v zdravstvu, ki lahko prinesejo precejšnje prihranke, ali pa so varnejši za paciente, ni pa jih mogoče takoj uvrstiti niti v sistem javnega financiranja niti v sistem študij, financirali iz posebnega fonda – neke vrste rizičnega sklada. Kot primer je minister navedel DNK-test nosečnice za downov sindrom, ki je “nova obetavna metoda in je cenejša ter manj nevarna za nosečnice kot amniocenteza”. Svet je ideji ministra na koncu pritrdil. Ga je pa opozoril, da mora biti sistem razdeljevanja tega denarja oblikovan transparentno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.