Imeli bi dve ministrstvi več, socialne kapice ni več

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Namesto socialne kapice ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice in razbremenitev plač preko socialnih prispevkov.
Oglej si celoten članek

V SMC napovedujejo okrepljen boj proti finančni nedisciplini, med drugim tudi z uvedbo davčnih blagajn. Strateško bi premislili privatizacijo, kjer bi prodajo podjetij presojali od primera do primera.

Ključna infrastruktura naj bi ostala v lasti države. Ko gre za informacijsko družbo, se v pogodbi omenja ločitev informacijsko-komunikacijske infrastrukture in storitev. Pri tem ni jasno, kaj bi takšna odločitev pomenila za privatizacijo Telekoma.

Nepremičninskemu davku se ne bomo izognili

V pogodbi optimistično napovedujejo še, da bo Slovenija javnofinančni primanjkljaj odpravila do konca prihodnjega leta. Letošnji je ob upoštevanju izdatkov za sanacijo bank predviden pri 4,1 odstotkih BDP. Koalicija načrtuje nov predlog zakona o nepremičninskem davku, a brez pomanjkljivosti, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče.

Na novo pa osnutek predvideva ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile. To bi lahko bilo dopolnilo ali tudi alternativa socialni kapici.

Iskali bi krivce za bančno luknjo

Ukiniti nameravajo okolju škodljive subvencije podjetjem, ki s svojim delovanjem povzročajo škodo okolju. Kot ključna se izpostavlja dolgoročno trajnostno usmeritev države in postopnost, ki daje prizadetim subjektom "dovolj časa za ustrezne prilagoditve ob upoštevanju fiskalnih zmožnosti države".

Na področju bančništva osnutek predvideva preiskavo bančne luknje, sanacijo bančnega sistema in spodbujanje privatizacije državnih bank. 

Ustanovitev sklada za brezposelne

Predvidena je ustanovitev sklada za brezposelne, ki se bo financiral s prispevki delodajalcev in bo namenjen večanju socialne varnosti delavcev ob izgubi zaposlitve, predvsem v prvih mesecih po izgubi. Ustanovili bodo karierne inkubatorje za pomoč inovativnim mladim po končanem izobraževanju in nadgradili program Jamstvo za mlade. 

Trajnemu mandatu sodnikov se v koaliciji ne nameravajo odpovedati. Dopuščajo pa daljše preizkusno obdobje in jasne kriterije za izbiro sodnikov, njihovo ocenjevanje in napredovanje.
Napovedujejo poostren nadzor nad izvajanjem lobistične zakonodaje. Med ukrepi je tudi zmanjšanje pretiranih političnih pristojnosti ministrstva za pravosodje ter možnost ustanovitve Specializiranega sodišča RS.

Priprave na novo pokojninsko reformo

Pokojninsko blagajno bi zaradi demografskih trendov radi naredili dolgoročno bolj vzdržno. Zato bodo spodbujali bodo kasnejše upokojevanje in različne oblike dodatnih pokojninskih zavarovanj. V proračunu bodo zagotovili sredstva za letni dodatek za upokojence ob upoštevanju javnofinančnih zmožnosti države. V primeru več kot 2,5 odstotka gospodarske rasti pa se bodo pokojnine usklajevale z rastjo plač. 

Spremembe zdravstvenega sistema

Na področju zdravstva koalicija obljublja jasnejšo ločitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti ter ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pripravili bodo nov predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in zakona o zdravstveni dejavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:14 13. Avgust 2014.

    Ja, izgleda, da je v strankah bodoče koalicije več kandidatov za ministre, kot ministrstev, zato je treba ustanoviti še kakšno …

  • 13:45 13. Avgust 2014.

    kerga hudiča pa sedaj jokate,saj ste ih izvolili,te murgelske komunajzarje,Bog reši naše otroke in vnuke.

  • 13:37 13. Avgust 2014.

    Super komentar - na mestu!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.