Imeli bi upravne okraje

Foto: Boštjan Tacol Upravna enota Ljubljana
Notranje ministrstvo predlaga prenovo mreže upravnih enot. Stroka: Potekati bi morala skupaj z reorganizacijo.
Oglej si celoten članek

Vlada se v predlogu za novo teritorialno organiziranost odloča med dvema različicama: razdelitev države na osem oziroma 12 upravnih okrajev. "Varianta z osmimi ima prednosti v smeri enakomernejše porazdelitve upravnih nalog ter s tem optimalne in učinkovitejše organiziranosti uprave na regijski ravni, druga pa sledi naravni razdelitvi po vzoru statističnih regij," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), kjer zagotavljajo, da bodo upravne enote kot izpostave upravnega okraja večino upravnih nalog izvajale tako kot doslej.

Naštevajo tudi koristi takšne ureditve: "Z uvedbo upravnih okrajev posamezne enote ne bi bile več obremenjene z zahtevnejšimi nalogami, vodstvo upravnega okraja bi lahko brez pravnih ovir enakomerneje razporejalo delo, ministrstvo pa bi lažje koordiniralo delovanje okrajev."

Stroke še niso seznanili

"To je že več kot deset let stara ideja. Takrat je Gregor Virant z njo prehiteval regionalizacijo Slovenije. Nismo pa tokrat strokovnjaki o tem še nič razpravljali," poudarja strokovnjak za lokalno samoupravo Stane Vlaj in dodaja: "Reorganizacijo bi bilo treba izvesti tako, da bi se mreža pokrajin ujemala z mrežo upravnih okrajev; pokrivati bi torej morale enako ozemlje. Med državno upravo in lokalno samoupravo mora namreč potekati stalno sodelovanje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.