Arsovi inšpektorji našli kopico kršitev

Foto: Profimedia Pogled na TE Šoštanj.
Foto: Profimedia Pogled na TE Šoštanj.
Inšpekcija za okolje in naravo je letos obravnavala 31 zavezancev, od teh jih je devet obravnavala tako za leto 2020 kot za leto 2021.
Oglej si celoten članek

Agencija RS za okolje in prostor (Arso) je v nadzoru 31 upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja za leti 2020 in 2021, v 14 primerih zaznala kršitve, v 12 primerih pa postopek še ni končan. Izdali so devet inšpekcijskih odločb.

Pri opravljanju dejavnosti mora imetnik naprave, ki povzroča emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, zagotavljati monitoring vplivov svojega delovanja na okolje oziroma t. i. obratovalni monitoring. Poročila obratovalnih monitoringov pregleduje Arso, so sporočili iz Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Na letošnjem seznamu, ki ga je inšpektoratu po opravljenih nadzorih posredoval Arso, je bilo tako 19 upravljavcev naprav, pri katerih je agencija na podlagi pregleda ocen o letnih emisijah snovi v zrak in poročil o občasnih meritvah emisij snovi v zrak za leto 2020 ugotovila preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, 13 zavezancev, pri katerih so bila ugotovljena preseganja mejnih vrednosti iz izpustov za leto 2021 ter osem zavezancev, ki po podatkih Arsa za lansko leto niso poročali.

Foto: Twitter Salonit Anhovo

Do sedaj so kršitve ugotovili v 14 primerih, v petih jih niso ugotovili, v 12 primerih pa ugotovitveni postopek še ni bil končan. Ker vsi postopki v letos še niso bili končani, se bo akcija nadaljevala tudi prihodnje leto, so pojasnili na inšpektoratu.

Dva sklepa o izvršbi

Kršiteljem so izdali devet inšpekcijskih odločb. Zaradi neizvršitve odločbe v roku sta bila izdana dva sklepa o dovolitvi izvršbe z denarno prisilitvijo, prav tako so izdali dve opozorili na zapisnik.

"Povzročiteljem obremenitve je največkrat odrejeno, da morajo izvesti ukrepe, potrebne za preprečevanje in zmanjšanje onesnaževanja, tako da emisije v okolje pri običajnih pogojih obratovanja naprave ali opravljanja dejavnosti ne presegajo predpisanih mejnih vrednosti emisij, ter da prilagodijo delovanje naprave tako, da izmerjene emisije snovi v zrak na merilnih mestih ne bodo presegale mejnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenimi dovoljenji," so navedli v sporočilu za javnost.

Cilj akcije nadzorov je zagotoviti usklajenost obratovanja naprav s predpisanimi mejnimi vrednostmi ter zahtevami okoljevarstvenih dovoljenj in predpisov s področja emisij snovi v zrak, so še zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:54 22. December 2022.

    Bo kdo na Arso odgovarjal, ko bodo iz ljubljanskih pip pritekle 'emisije' kanalizacije C0 v ljubljanski vodonosnik? Janković zagotovo ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.