Inšpektorji trgovcem izdali 90 odločb

Foto: Žurnal24 Po besedah Andrejke Grlić se razmere glede na prejšnja leta izboljšujejo, a ne b
V akciji nadzora nad poslovanjem trgovcev so tržni, kmetijski in zdravstveni inšpektorji skupaj z veterinarsko upravo izdali več kot 90 upravnih odločb.
Oglej si celoten članek

Inšpekcijske službe so včeraj predstavile rezultate prve skupne akcije, ki so jo izvedle v trgovinah s prehrambnim blagom. Med 28. januarjem in 7. februarjem so opravili več kot 90 pregledov. V akcijo so bili vključeni inšpektorji tržnega inšpektorata, inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano (IRSKGH), inšpekcije za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil, zdravstvenega inšpektorata ter inšpektorji veterinarske uprave (VURS). Z akcijo se je Slovenija vključila v svetovni dan potrošnikov, 15. marec.

 
 

Izdelek umaknemo
v primeru
velikega
odstopanja
od navedenih
vrednosti.

Matjaž Kočar,
IRSKGH

 
Akcije, ki to niso
"Razmere se glede na prejšnja leta izboljšujejo, a ne bistveno," je povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Tržni inšpektorji so se osredotočili predvsem na oglaševanje in doslednost označevanja cen blaga. Pri trgovinah, večjih od 500 kvadratnih metrov, so preverjali tudi ceno na enoto blaga. Odkrili so 36 primerov neustrezno označenih cen, v 43 primerih pa trgovci niso znali povedati, zakaj so cene označene kot akcijske – izdelki torej sploh niso bili znižani.

VURS ni odkrila kršitev
Zdravstveni inšpektorji so preverjali ravnanje s kruhom in pekovskimi izdelki, nadzor trgovcev nad dobavitelji in postopanje z živili živalskega izvora. Odredili so 12 upravnih odločb. Inšpektorji za kontrolo kakovosti pridelkov in živil so pri vzorčenju odkrili nekaj odstopanj, in sicer prevelike količine maščob ter premajhne količine beljakovin v mesnih izdelkih. Pri olju so ugotovili napačno označitev. Veterinarski inšpektorji VURS so v času izvajanja skupnega nadzora prejeli šest informacij o najdenih sumljivih živilih. Na podlagi teh informacij so izvedli poseben nadzor, kjer pa niso ugotovili nepravilnosti.

Nepoštene prakse
Tržna inšpekcija je tudi ugotovila, da trgovci še ne spoštujejo določb zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami v celoti. Ta velja od 1. decembra lani, za nepoštene pa določa prakse, ki so zavajajoče ali agresivne. Kazni znašajo med tri tisoč in 40 tisoč evri. Koliko bodo plačali trgovci, pri katerih so odkrili nepravilnosti, pa bo znano po koncu postopkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.