Inšpektorji zaprli 59 lokalov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skoraj 60 odstodkov gostinskih lokalov je bilo brezhibnih, 59 pa so odredili začasno zaprtje do odprave pomanjkljivosti.
Oglej si celoten članek

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila seznam gostinskih obratov, ki so jih njihovi inšpektorji pregledali lani. 813 ali skoraj 60 odstotkov je bilo brezhibnih, 59 objektov pa so začasno zaprli ali jim do odprave pomanjkljivosti prepovedali dejavnost. Skupaj so pregledali 1384 objektov.

Število objektov, kjer so bila ugotovljena manjša neskladja je bilo 225 oziroma 16 odstotkov, neskladja so odkrili pri 40 objektih ali skoraj 3 odstotkih, večja neskladja pa pri 247 ali 18 odstotkih objektov. Zaprtje, začasno zaprtje objekta oziroma prepoved dejavnosti ali procesov je bilo izrečeno v 59 objektih ali nekaj več kot 4 odstotkih pregledanih.

Med začasno zaprtimi gostinskimi objekti so Hotel Krn v Tolminu, Oštarija Merenda v Kopru, Bar Milena v Ljubljani, Pizzerija Kanava v Izoli, Čupiterija na Mestnem trgu v Ljubljani, Hotel Planika na Zgornjem Jezerskem, Gostilna Keršič v Ljubljani, restavracija Kitajsko mesto v Domžalah, restavracija Kitajski dvor v Ljubljani in gostišče Zajčja dobrava v Ljubljani.

Kaj so preverjali

Inšpektorji so preverjali, ali so izpolnjene zahteve živilske zakonodaje. Preverjali so izpolnjevanja higienskih pogojev objekta (prostorov, opreme, naprav in ostalih pripomočkov namenjeni rokovanju z živili), sledljivost dobavljenih živil, ustreznost rokovanja z živili, primernost osebne higiene in usposobljenost oseb, ki delajo z živili. Pri rednih pregledih je bila glede na rezultate prvih pregledov v nadaljevanju leta posebna pozornost namenjena sledljivosti dobavljenih živil.

Najpogostejše neskladnosti ugotovljene v okviru pregledov gostinskih obratov so bile neustreznost higienskih razmer v objektih, neskladnosti glede sledljivosti, nedosledno in neustrezno izvajanje notranjih kontrol in vodenje dokumentacije/evidenc ter neustrezna usposobljenost zaposlenih, ki delajo z živili.

Seznam gostinskih lokalov in ugotovitve inšpektorjev si lahko ogledate na tej povezavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 22:34 4. Februar 2015.

    Spet kr neki špekuliraš in nalagaš v tri dni..

  • 18:44 4. Februar 2015.

    Haha, si me nasmeju :)

  • 16:15 4. Februar 2015.

    Si ti morda kapibara Franc?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.