Interpol išče, Slovenija ima

Foto: Žurnal24 Za povečavo klikni na grafiko. (Foto: grafika Žurnala24)
Rusi na Obali. Po Sloveniji se prosto giblje ruski poslovnež, osumljen organiziranega kriminala. Sumljivi posli. Nepremičnine na Obali naj bi bile pralni stroji za mafijski denar.
Oglej si celoten članek

Interpol s tiralico išče Gennadyja Lysaka, zastopnika podjetja Sedanka, katerega edino premoženje je razkošna, 3,5 milijona evrov vredna vila nad Portorožem.

Nepremičnine kupuje po tekočem traku

Posli. Zanimiv je tudi primer Genadija B. (polno ime hranimo v uredništvu), ki živi v razkošni hiši v Luciji, obdani z visokim zidom.

Hiša je tako kot vila nad Portorožem opremljena z varnostnimi kamerami, le da jo ponoči tudi fizično varujejo varnostniki.

Po neuradnih informacijah naj bi lastnik kupil več nepremičnin na Obali, hkrati pa je zastopnik podjetja Irina, trgovina in turizem na Garibaldijevi ulici 11 v Luciji.

Prihodki družbe niso vredni omembe, sredstva pa so podobno kot pri Lysakovi Sedanki kar naenkrat poskočila na 2,7 milijona evrov.

Genadija B. najdemo tudi v letnem poročilu Kraškega zidarja za leto 2009 – naveden je kot eden od glavnih investitorjev oziroma kot kupec štirih stanovanj v skupni vrednosti 1,24 milijona evrov, čeprav jih kot fizična oseba ne bi smel kupiti.

Po neuradnih informacijah naj bi med drugim pred tremi leti kupil vilo v Ankaranu, ki še vedno ni vseljena.

Človek, ki ga sumijo mednarodnega organiziranega kriminala, je reden gost ene od kavarn portoroških hotelov.

Da se prosto giblje po Sloveniji, trdijo tudi sogovorniki, ki so ga poleti videli na tradicionalnem srečanju ob Ruski kapelici pod Vršičem. Vozi sivega mercedesa z nemško registrsko oznako.

Tihotapci avtomobilov
Gennady Lysak, tako je njegovo ime navedeno v uradni evidenci (njegovo celotno ime bi v slovenščino prečrkovali Genadij Ivanovič Lisak), je sredi leta 2009 pobegnil iz Rusije, ker je na dan prišla informacija, da vodi 30-člansko kriminalno združbo, ki je tihotapila različno blago (pohištvo, avtomobile) iz Kitajske in Južne Koreje.

Lysak je bil poslanec parlamenta v primorski pokrajini, katere upravno središče je Vladivostok.

Iz Rusije naj bi se uradno zaradi zdravstvenih težav najprej umaknil v Južno Korejo, kjer so mu leta 1998 presadili srce, nato pa se je znašel v Sloveniji.

Po nekaterih podatkih je bil operiran tudi v izolski bolnišnici. Po pisanju ruskih medijev je Lysak januarja zaprosil za razrešitev s položaja poslanca.

Javljanje brez izročitve
Neuradno smo izvedeli, da ga je slovenska policija leta 2009 prijela in privedla na koprsko okrožno sodišče, kjer je preiskovalni sodnik sprejel sklep obveznega javljanja na piransko policijsko postajo, kar po naših informacijah tudi redno počne. Zakaj se sodišče ni odločilo, da ga preda Rusiji, za zdaj ni znano.

Kot smo pisali včeraj, Ruski državljani kot fizične osebe pri nas ne morejo kupovati nepremičnin, ker ni izpolnjen pogoj vzajemnosti, zato je razumljivo, da je bila vila nad Portorožem kupljena prek podjetja Sedanka.

Sredstva družbe so ob prometu, ki je znašal štiri evre na leto, z osem tisoč evrov ustanovnega kapitala poskočila na 3,5 milijona evrov, kolikor je vredna vila nad Portorožem.

Pranje denarja
Odgovorov policije na vprašanja, zakaj Lysaka niso aretirali in predali Rusiji, včeraj nismo dobili. Po neuradnih podatkih pa naj bi se osumljeni izgovarjal prav na svoje zdravstveno stanje.

Po pisanju ruskih medijev naj bi zato Evropsko unijo pred letom celo zaprosil za azil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.