Invazija meduz tudi v slovenskem morju

Foto: Bralka
Foto: Bralka
Težave povzročajo predvsem ribičem, ko se ujamejo v njihove mreže in jih posledično zaradi velike teže strgajo.
Oglej si celoten članek

Na hrvaški obali so že v času velikonočnih praznikov sprehajalci v morju opazili ogromne meduze, danes pa nam je bralec poslal fotografijo iz Portoroža, ki kaže, da so prisotne tudi v slovenskem morju.

Ne gre za nenavaden pojav, je za N1 pred časom pojasnila strokovnjakinja za ožigalkarje z Morske biološke postaje Piran Andreja Ramšak, je pa možno, da jih je letos nekoliko več zaradi višje temperature morja in večje količine hrane. Strah, da bodo meduze v morju ostale do poletja, je odveč, saj bo do takrat večina že odmrla. 

Sicer pa morski klobuki (rečemo jim tudi morska pljuča in veliki klobučnjaki) ne veljajo za človeku nevarne živali, saj nimajo posebno močnega toksina. Težave povzročajo predvsem ribičem, ko se ujamejo v njihove mreže in jih posledično zaradi velike teže strgajo.

Hrvaški portal 24sata je pred časom denimo poročal o primeru, ko je ribič iz morja v bližini Umaga izvlekel približno dve toni in pol meduz. 

Foto: 24sata/bralec Meduze v Umagu dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:28 29. April 2022.

    Tako, sedaj pa imate, gliste rdece! JJ jih je narocil! Narocil jih je celo brez javnega razpisa! Baje so vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.