Irma ustavila povišice

Foto: Žurnal24 Že prihodnji teden vas namesto kazni, ko vas ustavi policist, čaka nagradni vpra
Javni sektor. Pavlinič Krebsova prepovedala izplačilo tretje četrtinke. Sindikati danes odločajo o aneksu.
Oglej si celoten članek

Odločitev. Sindikati javnega sektorja morajo vladi – glede na dogovor ob prekinitvi stavke – danes sporočiti, ali pristajajo na podpis aneksa in dogovora, ki predvidevata zamrznitev plačne reforme, regresa, uskladitev z inflacijo in napredovanj v javni upravi. Če v podpis ne bo privolilo 15 sindikatov, je vlada napovedala razveljavitev kolektivnih pogodb in zamrznitev plač z interventim zakonom.
 
15 podpisov – zelo težko

Kaže, da bo manjšina članstva znova preprečila podpis dogovora z vlado.
Branimir Štrukelj, konfederacija sindikatov javnega sektorja

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja bo dogovor z vlado po napovedi predsednika Branimirja Štruklja verjetno spet podprlo šest od sedmih sindikatov (izjema je Policijski sindikat Slovenije). Za veljavnost aneksa je torej potrebnih še devet podpisov iz vrst sindikatov javnega sektorja, ki so sodelovali v stavki, kar pa je po Štrukljevem mnenju malo verjetno.

Zadržana tretja četrtinka

Za kazen počitnice s policisti
Srečelov. Policijski sindikat Slovenije nadaljujejo stavko. Če v ponedeljek kompromisa ne bo, predsednik sindikata Branko Prah napoveduje zaostritev stavke. "Namesto mandatne kazni bomo delili vprašalnike na temo statusa policistov. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajence," razlaga Prah. Prva nagrada je enotedenski oddih v počitniških kapacitetah sindikata.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je organom javne uprave poslala navodilo, naj uslužbencem pri oktobrskih plačah ne izplačajo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Vodja pogajalcev 21 sindikatov Janez Posedi je ministrstvo pozval, naj navodilo prekliče, ker "z njim nagovarja delodajalce, naj kršijo veljavne predpise oziroma kolektivne pogodbe". Posedijevi sindikati pravico do tretje četrtine glede na 1. oktobra veljavni aneks razumejo kot "dospelo". Če s plačo, ki pride novembra, ne bo povišice, v sindikatih, ki ne bodo podpisali novega aneksa, napovedujejo spor pred ustavnim sodiščem in vlaganje individualnih tožb proti državi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.