Iščejo varilce in komercialiste

Foto: Žurnal24 Študenti naj že med študijem spremljajo podjetja in poklicni trg ter spoznavajo
Informativni dan. Srednje šole in fakultete konec tedna odpirajo vrata fazanom in brucem. Izbira smeri. Svetovalka: Pomembno je, da šolar pozna svoje močno področje.
Oglej si celoten članek

Informacije. Dva dni bodo učencem in dijakom zadnjih letnikov odprta vrata srednjih šol in fakultet, pri zbiranju informacij o nadaljnjem šolanju pa se jim bodo pridružili tudi učenci osmih razredov in dijaki tretjih letnikov.

Najbolj iskani leta 2010
• 3.408 komercialistov za prodajo • 2.102 predmetna učitelja • 1.969 pomočnikov vzgojiteljev • 1.642 medicinskih sester • 1.337 visokošolskih sodelavcev • 1.166 poslovnih sekretarjev • 940 zavarovalniških zastopnikov • 937 vzgojiteljev predšolskih otrok • 903 učitelji razrednega pouka (Vir: zavod za zaposlovanje)

Tako fakultete kot srednje šole se bodo morale precej potruditi, da bodo pritegnile podmladek, saj ponudba pri obojih za več kot četrtino presega povpraševanje. Za 18.258 dijakov, kolikor jih letos obiskuje zadnji letnik, je na voljo kar 24.524 vpisnih mest, za 18.014 devetošolcev pa 24.984 mest.

Vrstni red želja odločilen
“Še vedno je dovolj časa za pridobivanje znanja, kar zagotavlja boljše točke. Dijaki naj dobro razmislijo, v kakšnem vrstnem redu bodo na prijavnici zapisali svoje želje,” poziva Majda Jus Ašič, šolska psihologinja z Gimnazije Vič v Ljubljani. Na vprašanje, ali se je pri izbiri študija treba ozirati tudi na zaposlitvene možnosti, pa odgovarja: “Pomembno je, da ugotovimo, na katerem področju smo dobri, in tako izberemo študijski program. Samo če delamo to, kar nas veseli, smo uspešni in lahko od svojega znanja tudi preživimo.”

Kot pravi, sta neodločenim dijakom lahko v pomoč tudi test študijskih interesov in test iskanja ustreznih poklicev, vendar je po testu potreben osebni razgovor, ki pomaga pri pojasnjevanju rezultatov in postavljanju ciljev.

V Ljubljani Hollandov test
Tudi osnovnošolcem svetuje testiranje ter pogovor s svetovalnim delavcem, učitelji, starši in prijatelji.

Po nasvet se je na karierni center Univerze v Ljubljani doslej obrnilo le malo devetošolcev in njihovih staršev. “Zadnji nas sicer pokličejo, da preverijo, kakšna izobrazba je potrebna za določen poklic,” odgovarja Gregor Jagodič, predstavnik za stike z javnostmi. Dodaja, da bodo v njihovem kariernem centru v kratkem vnovič začeli izvajati Hollandov test poklicnih interesov.

Delodajalci iščejo ljudi, ki so motivirani za delo, samoiniciativni in optimistični, skratka – vedo, kaj želijo početi.
Ksenija Štrekelj, Adecco

V kariernem centru Univerze v Mariboru pa bodoče študente opomnijo, naj v prijavi ne navajajo študijskih programov, ki jih ne želijo študirati: “Če imajo le eno študijsko željo, naj napišejo le to.”

Iskali bodo v gumarstvu
Kot pravi Ksenija Štrekelj iz kadrovske agencije Adecco, je na univerzitetni stopnji med delodajalci največ povpraševanja po strojnih inženirjih, izkušenih finančnikih, inženirjih mehatronike in zdravnikih. Na stopnji poklicnih šol so iskani natakarji, kuharji, varilci in kovinarji, na srednješolski stopnji pa strojni tehniki.

V Adeccu v prihodnosti pričakujejo povečanje povpraševanja v avtomobilski, farmacevtski in gumarski industriji. “Za kadre družboslovnih smeri je iskanje zaposlitve večji izziv, saj jih je na trgu bistveno več kot naravoslovcev. Toda ne glede na področje dela bodo uspešni tisti, ki bodo znali dobro prodati svojo kombinacijo znanj, veščin in izkušenj,” doda Štrekljeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.