Isis se je inflitriral tudi v ZDA

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Raziskovalci za spletno varnost ameriške univerze George Washington si se lotili preiskovati ameriške podpornike Islamske države na družabnih omrežjih in ugotovili, da je "mobilizacija na tem področju dosegla ravni brez primere."
Oglej si celoten članek

Ameriške oblasti imajo pod drobnogledom 250 Američanov, ki so načrtovali odhod na območje, ki ga nadzoruje Islamska država – nekaterim je to uspelo, drugim ne, piše Business Insider.

Preiskovalci imajo odprtih 900 kartotek podpornikov Isisa v vseh 50 državah, še piše v poročilu univerze George Washington.

Večina simpatizerjev s skrajneži je mladih – njihova povprečna starost je 26 let, 86 odstotkov je moških. Več kot polovica jih je že potovala v tujino, četrtina pa jih je bila vpletenih v načrtovanje napadov na cilje v Združenih državah Amerike (ZDA). Številni so rojeni v ZDA in so brez zgodovine, ko gre za radikalne ideje.

Večinoma prek spleta, pa tudi na štiri oči

Čeprav se velika večina radikalizacije mladine odvija prek spleta, so v centru za spletno varnost našli dokaze, da se simpatizerji skrajnega islama srečujejo tudi na štiri oči. Okoli 40 odstotkov oseb, ki jih nadzorujejo, so se po poročanju Business Inisderja spreobrnili v islam.

V poročilu je posebej omenjen najstnik Nader Saadeh, ki je živel v New Jerseyu in je bil glavni krivec za to, da je ideje skrajnežev prevzel tudi njegov prijatelj iz Queensa Munther Omar Saleh. Skupaj sta nato uspela prepričati še tri mladeniče, da so začeli širiti Isisovo propagando.

Vsi so se želeli pridružiti skrajnežem, a so Saadeha aretirale Jordanske oblasti, ko je potoval v Aman, ameriški FBI pa je prijel ostale štiri mladeniče.

Strokovnjaki omenjajo tudi "bojevnike s tipkovnico", ki propagando Islamske države širijo prek Twitterja in drugih družabnih omrežij.

Gre za različne profile ljudi

Boj proti Isisu ameriškim oblastem na njihovih tleh onemogoča tudi dejstvo, da simpatizerji nimajo podobnega profila.

"Gre za odrasle moške, ki z džihadističnimi idejami flirtajo že več kot desetletje, pa najstnike, ki so se šele pred kratkem spreobrnili v islam, na seznamu je tudi sin bostonskega policista, mati samohranilika z dvema otrokoma. Ti ljudje so različnih ras, starosti, izobrazbe. Običajno posameznikov s tako različnimi ozadji ne motivirajo enaki razlogi," piše v poročilu.

Ima pa velika večina njih skupno točko, ko gre za radkializacijo – vojna v Siriji.

To ustreza dosedanjim ugotovitvam, piše Business Insider, da so zločini, ki jih nad svojim narodom izvaja sirski režim, eden glavnih orodij za novačenje Islamske države.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 13:37 3. December 2015.

    Ta na sliki si ta svoj prstl lahko samo porine nekam ...<br /><br />ja pa da bodo oni tu vladali …

  • 11:49 3. December 2015.

    bla bla,zakaj potem zdravijo Izraelci v svojih bolnicah ISIS!!Iz človekoljubnosti,aja sem pozabil,se opravičujem!Poleg turkov seveda i saudijcev,pa katarja itd.

  • 07:11 3. December 2015.

    Islam ni vera, islam je prekletstvo in zlo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.