Iskali 600 pomožnih policistov, danes zapriseglo prvih 57

Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov Foto: Anže Petkovšek prisega pomožnih policistov
Slovenija je dobila novih 57 pomožnih policistov, ki so svečano zaprisegli v telovadnici policijske akademije.
Oglej si celoten članek

V času povečanih migracij se je slovenska policija odločila okrepiti vrste in z razpisom iskala 600 novih kandidatov. Nanj pa se je prijavilo 560 oseb, a je le okoli 100 kandidatov izpolnjevalo vse pogoje. Na koncu se je 280-urnega programa usposabljanja udeležilo 57 kandidatk in kandidatov.

Ti so danes podpisali pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja, in svečano zaprisegli.

Doslej so jih aktivirali le dvakrat

Pomožni policisti so vpoklicani v primerih, ko bo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

Pred pričetkom povečanega migracijskega toka pa so jih aktivirali le enkrat, in sicer v letu 1996 ob obisku papeža v Sloveniji.

Približno 200 evrov na mesec za pripravljenost

Pomožnemu policistu pripada plačilo za pripravljenost, določeno od osnove, ki jo predstavlja bruto znesek minimalne plače v Republiki Sloveniji in znaša 0,8 odstotka na dan (kar je na primer 15. 2. 2016 znašalo 6,32 evra na dan).

Med opravljanjem nalog policije, usposabljanjem ter v primerih iz prvega odstavka 9. člena Uredbe o pomožni policiji pomožnemu policistu plačilo za pripravljenost ne pripada. Pomožnemu policistu med opravljanjem nalog policije v miru, vojnem in izrednem stanju pripada plačilo v višini 100 odstotkov osnovne plače javnega uslužbenca v 21. plačnem razredu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:57 4. Februar 2017.

    Veliko ti mora v glavi manjkati, da greš za policaja! Policaji so itak oboroženi psihopati!

  • 10:14 4. Februar 2017.

    ha, ha, slovenska policijska akademija ...

  • 09:17 4. Februar 2017.

    lasten narod kradejo in unicujejo..le kaj bi ti ljudje radi delali beguncem??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.