Iskalo ju je 141 oseb

Foto: S. H. H.
Foto: S. H. H.
V iskalni akciji po tragični nesreči na območju Vranskega sodelovalo večje število policistov in gasilcev.
Oglej si celoten članek

Na  Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so pojasnili do zdaj znane okoliščine nesreče v soboto, ko je narasla voda odnesla del brežine in službeno vozilo AMZS, v katerem sta bila 30-letni voznik in 17-letna sopotnica.

Kot so dejali, sta bila Miha in Lara na poti na Brdo, na Triglavov tek, kjer je AMZS organiziral aktivnosti v okviru programa Pomagaj prvi – gre za skupno akcijo AMZS in Rdečega križa. Umrla sta v specializiranem avtomobilu, ki ga je AMZS sicer uporabljal za snemanje in analiziranje varnosti cest.

Nista imela možnosti

Kot so še dejali, je imel Miha izpit za inštruktorja varne vožnje in je bil posebej zagnan za delo z mladimi. "Miha je bil posebej specializiran za reševanje iz vozila, ki je prevrnjeno. Pasovi so bili odvezani, kako sta se reševala, sta odnesla s seboj. Nesreči je botrovalo presenečenje, slaba vidljivost, jutranja ura. Ko v takih okoliščinah vozilo pade v vodo, je dejstvo, da nista imela možnosti, da bi jo kdo lahko rešil," je pojasnil inštruktor varne vožnje Brane Legan.

Z mostom že večkrat težave

Po besedah Roberta Štabe predvidevajo, da sta zapeljala na asfalt in ju je spodnesla voda ali pa sta padla v globel. "Ne želimo iskati krivca za to nesrečo, a dejstvo je, da to ni prvi problem s tem mostom – zgodilo se je že štirikrat ali petkrat. To vprašanje, naj se zastavi projektantom in tistim, ki v državi vedo, da je treba katerega od nevarnih odsekov zapreti,“ je dejal Štaba. "V slovenskem cestnem omrežju je infrastruktura večkrat razlog za nesreče, vendar se to ponavadi spregleda in se okrivi voznika," še opozarja Štaba.

Direktor AMZS Matjaž Logar dodaja, da gre za lokalno cesto, ki je preko potoka Bolska peljala do Centra varne vožnje Vransko in da do samega centra AMZS za cesto ni odgovorna niti ne sme na njej ukrepati. "Problem tega mostu smo z občino skušali že večkrat urejati," pravi Logar. Po neuradnih informacijah je ta del brežine Bolske oziroma dostop do mostu voda odnesla tudi pred štirimi leti.

Vranski župan Franc Sušnik je v izjavi za medije dejal, da ne ve, ali je koncesionar, ki odpravlja poškodbe javne infrastrukture, pred štirimi leti popravil most čez Bolsko.

Neurje izpodkopalo most

Kot so ugotovili na PU Celje je voznik v soboto zjutraj okoli 6. ure vozil tovorno vozilo po lokalni cesti, iz smeri regionalne ceste proti  AMZS Centru varne vožnje Vransko. Vidljivost je bila zaradi vremenskih razmer izjemno slaba.  Pri mostu, kjer je neurje močno izpodkopalo vozišče in uničilo most,  je zapeljal v strugo potoka Bolska.

V soboto dopoldan so približno kilometer od nesreče najprej našli hudo poškodovano vozilo. Okoli 13. ure so v potoku na območju Kaplje našli mrtvo 17-letno dekle.

Včeraj dopoldan pa so okoli 50 metrov nad krajem, kjer je bilo vozilo, našli tudi truplo 30-letnika, ki je bil zagozden v vejevju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.