Iskanje novega arbitra: Erjavec zaradi abitra drugič z dopusta

Foto: EPA
Foto: EPA
Iskanje novega arbitra se nadaljuje, danes na zunanjem ministrstvu sestanek.
Oglej si celoten članek

Po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama, ki smo ga imenovali šele pred dobrim tednom, se danes na zunanjem ministrstvu obeta sestanek. Kot navaja STA pa zunanji minister Karl Erjavec zato predčasno zaključuje dopust, ki ga je prekinil tudi ob iskanju zdaj že nekdanjega arbitra Abrahama. Kot je pojasnil Erjavec, je bil takrat predsednik vlade Miro Cerar nekoliko nejevoljen, ker se ni vrnil že prej. 

 Od sredinega odstopa arbitra ima Slovenija sicer 15 dni časa za imenovanje novega arbitra, sicer ga lahko namesto nas izbere tudi stalno arbitražno soišče v Haagu. Že predvčerajšnjim pa je tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez navedel, da je predsednika vlade zaprosil, da naj postopke izpelje skladno s sklepom Odbora za zunanjo politiko (OZP) in arbitražnim sporazumom. Torej naj vlada v najkrajšem možnem času v skladu z arbitražnim sporazumom imenuje novega člana arbitražnega sodišča.

Poleg sestankov na ravni ministrstev, pa je predsednik OZP in poslanec NSi Jožef Horvat napovedal sklic nove nujne seje odbora, na kateri naj bi bili prisotni tudi predsednik vlade, zunanji minister in predsedniki parlamentarnih strank.

Zavrnili Hrvate

Slovenija pa je že predvčerajšnji zavrnila notificirano odpoved arbitražnemu sporazumu s strani Republike Hrvaške in vztraja, da enostranska prekinitev pogodbe ni mogoča. "Enostanska dejanja Republike Hrvaške poteka reševanja spora ne morejo preprečiti, saj v mednarodnem pravu velja, da enostranske odpovedi pogodb brez soglasja sopogodbenice," je včeraj navedel Milan Brglez.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 13:30 7. Avgust 2015.

    Kolektivno žalovanje<br />Morda pa je preprosto čas, da poiščemo najbolj primernega zunanjega ministra. Ali pa najbolj primerno vlado. Lahko pa …

  • 13:03 7. Avgust 2015.

    Če bi moral svojo poscanko braniti pred policaji bi takoj pritekel domov, a država lahko počaka.

  • 11:54 7. Avgust 2015.

    Dok svi gledaju u Piran, evo što se za to vrijeme dešava na Trdinovom vrhu!!!<br />https://youtu.be/hmmNHlKZtsI

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.