Iskra med Mobitelom in Ultro

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
"To pa je fašizem. Na to pa ne odgovarjam," je Golobič zaključil razpravo o vprašanju, ali ne bi razkritje poslov nekdanjih zaposlenih v Ultri ovrglo dvomov vanje.
Oglej si celoten članek

"Podjetje Iskra Sistemi je bilo lani izbrano na razpisu Telekoma in Mobitela, še v času prejšnje uprave,“ je danes povedal prvak Zaresa Gregor Golobič. Pojasnjuje: "To podjetje je pred leti že sklenilo dogovor o tem, da bo od podjetja Ultra kupilo izvorno kodo za neko tehnološko rešitev nadzora na baznih postajah. S tem je to podjetje že pred desetletji opremilo številne bazne postaje po Sloveniji. Kasneje do takšnih poslov ni več prihajalo. Zelo direktno: odkar sem bil jaz v tem podjetju, taki posli niso bili več ne možni, ne zaželeni, ne potrebni in so to dejavnost opustili. So pa izvorno kodo prodali temu podjetju Iskra, ki se je prijavilo na ta razpis in bilo kot najugodnejše izbrano." Vendar pa so nam iz Mobitela sporočili, da Mobitel ni lastnik te izvorne kode, pač pa je lastnik kode še vedno Iskra sistemi, ki je Mobitelu prodala le tehnološko rešitev.

Drugi del zgodbe je – po Golobičevem – da se je število zaposlenih lani v Ultri zmanjšalo na samo dvanajst zaposlenih. Nekateri med njimi so ustanovili lastno podjetje, ki po njegovem "ni v nobeni lastniški povezavi s katerim koli podjetjem Ultre, s katerim koli lastnikom podjetij iz skupine Ultra. Lastniki so izključno zaposleni, ki so – ne vem, ali vsi, ali večina – bivši zaposleni v tem podjetju in se skušajo s tem pečatom izogniti zavodu za zaposlovanje."

Ob tem dodaja: "Če jim bo to onemogočeno, potem bi bilo smiselno, da bi ta državni zbor sprejel zakon, po katerem se predčasno upokoji ljudi, ki so bili zaposleni v skupini Ultra, ali pa da se jih kako drugače eliminira. Ker, če je sporno, da podjetje, ki so ga ustanovili ljudje, ki so bili nekoč zaposleni v Ultri, posluje s komer koli v tej državi, potem smo zelo blizu temu, kar sem v začetku rekel: rob fašizma."

Pred tiskovno konferenco naj bi mu pojasnili, da naj bi to podjetje zaradi tega, ker so v njem zaposleni "ljudje, ki so nekoč delali v tem sistemu, bili s strani podjetja Iskra Sistemi zaprošeni, da bi kot podizvajalci sodelovali pri tem projektu. Ker imajo to znanje in ker je podjetju Iskra Sistemi to ceneje, kot če izobražujejo svoje ljudi, ali če zaposlijo te ljudi."

Na vprašanje, ali ne bi dvomov v posle teh podjetij, ki so jih ustanovili nekdanji zaposleni v Ultri ovrgli z objavo pogodb, pa je dejal le: "To pa je fašizem. Na to pa ne odgovarjam."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.