Italijani danes o jedrskih elektrarnah

Foto: Žurnal24 Danes bodo Italijani odločali o zamrznitvi gradenj jedrskih elektrarn. (Foto: Re
Italijani bodo danes in v ponedeljek na referendumu odločali o tem, ali naj Italija začne del električne energije zagotavljati z jedrskimi elektrarnami ali ne.
Oglej si celoten članek

Vlada Silvia Berlusconija je nedavno zamrznila načrtovano gradnjo jedrskih elektrarn, a nasprotniki jedrskega programa želijo popolno prepoved gradnje.

Nasprotovanje jedrski energiji se je, podobno kot drugod po Evropi, tudi v Italiji močno okrepilo po katastrofalni nesreči na Japonskem. Po javnomnenjskih raziskavah jedrskemu programu nasprotuje prek 70 odstotkov Italijanov.

Izid referenduma še ni znan. Za veljavnost rezultatov je namreč potrebna večinska udeležba okoli 50 milijonov volilnih upravičencev, kar pa je nazadnje uspelo davnega leta 1995.

Kampanja ostra
Nasprotniki in podporniki referenduma so ravno zaradi omenjenega zelo intenzivno nagovarjali svoje volivce. Udeležbo je napovedal tudi sam predsednik republike Giorgio Napolitano, Berlusconi pa se ga ne bo udeležil. Podobno pa so napovedali tudi mnogi člani njegove vlade, saj da je referendum pravica in ne dolžnost državljanov. Tudi za vlado bo najbolje, da se referenduma ne udeleži zadosti volivcev.

Te dni tudi o zakonu o privatizaciji oskrbe z vodo
Italijani te dni ne bodo odločali le o jedrskem programu, ampak tudi o odpravi zakona o privatizaciji sistemov za oskrbo z vodo in odpravi delne imunitete premierja ter ministrov pred sodnimi postopki. Zakon o privatizaciji oskrbe z vodo je Berlusconijeva vlada sprejela leta 2009.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.