Ivana Radana bi imela za svojega zdravnika

Foto: Ekskluzivno: Jaka Gasar / Dnevnik
Foto: Ekskluzivno: Jaka Gasar / Dnevnik
62-letna bolnica je v bolnišnici doživela možgansko kap, kar so zdravniki ugotovili šele zjutraj. Da je ponoči iskala pomoč, so zanikali. Na nevrologiji je srečala Ivana Radana.
Oglej si celoten članek

"Ali se je kdo od odgovornih na kardiološkem oddelku vprašal, kaj bi se lahko zgodilo z menoj v času od ene ure zjutraj pa do trenutka okoli osme ure, ko so me jutranje sestre, ki so prišle postiljat postelje, našle sključeno v postelji. In ki so šele takrat ugotovile, da ne govorim, ker sem imela sredi noči možgansko kap," odgovorne na UKC Ljubljana sprašuje 62-letna  Ana Malenica. "Hitra pomoč bi preprečila vse, kar se mi je dogajalo kasnje. Bila sem v bolnici, ne doma in ne na ulici!"

"Vem, da se sestre ponoči bojijo klicati zdravnika"

Malenica je bila na kardiološkem oddelku zaradi infarkta hospitalizirana konec oktobra lani. 5. novembra, tik prek tem, ko naj bi jo iz bolnišnice odpustili, je ponoči doživela možgansko kap. "Nekako sem prišla do hodnika in skušala poklicati pomoč. Govoriti nisem mogla, dvignila sem roko, sestra me je videla," razlaga Malenica. "Vem, da se sestre bojijo ponoči klicati zdravnika," dodaja.

Dežurni zdravnik za prizadeto bolnico ni vedel

Kaj se je dogajalo ponoči, je naslednji dan skušal izvedeti njen partner. "Zdravnica, ki ga je sprejela, mu je rekla, da sem ponoči res prišla na hodnik po pomoč, vendar je sestra mislila, da gledam na uro. Ker ji nisem mogla ničesar povedati, ker sem izgubila sposobnost govorjenja, je mojo dvignjeno in zvito desnico razumela kot znamenje, da ji kažem na uro, ne pa kot moj klic za pomoč," razlaga Malenica. Po tem, ko so jo zjutraj sključeno in brez sposobnosti govora, našli v postelji, so ji CT glave opravili šele dopoldne.

Popoldne jo je obiskala prijateljica zdravnica."Ko je dežurnega zdravnika vprašala zame, ni vedel, da na oddelku leži prizadeta bolnica, ki čaka, da je bodo premestili na nevrološko kliniko."

Foto: Planet TV Ivan Radan

Prikrili, da je bolnica iskala pomoč

Tja so jo premestili z odpustnim pismom, ki se je glasilo: "62 letna bolnica je bila 5.11. premeščena na Nevrološko kliniko iz kardiološkega oddelka UKC zaradi nenadnega nastanka CVI istega dne po noči. Na kardiološkem oddelku je bila hospitalizirana zaradi nestabilne angine pectoris prek IPP, opravljena je bila koronografija 31.10.2014 z prestopom desno femoralno ter vstavljeni s cistotikom  prevlečeni žični opornici. Po posegu je bila brez težav. 4.11. ponoči, med polnočjo in 3. uro zjutraj, je gospa prenehala govoriti, opazila je slabo moč v desnici, vendar medicinskega osebja ni kontaktirala." V odpustnem poročilu je tako zdravnik zanikal, da je pacientka iskala pomoč. 

Koliko zgodb je zamolčanih?

"Sprašujem vas,  gospodje in gospe na vodilnih položajih v UKC in Nevrološki kliniki, kakšna merila imate o etiki, morali in odnosu zdravnika do pacienta. Ali so ta merila enaka za vse, ali so pisana na kožo posameznikom po vzorcu kariere in osebnih interesov. Sprašujem se, pri vsem tem, kar se dogaja v UKC in je javnosti dostopno in seveda tudi o tistem,  kar pred javnostjo skrivate. O umazanih igricah, ki se dogajajo in za katere mislite, da mi majhni ljudje nič ne vemo. O mobingih , ki smo jim priča in ki jih samo nemo opazujemo, ko ležimo v bolniških posteljah? Koliko zamolčanih profesionalnih zgodb poznate  zaradi napačnega ravnanja? Koliko človeških tragedij se dogaja zaradi čakalnih vrst ljudi, ki čakajo na operacije ali preiskave," 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:49 22. Maj 2015.

    Psihiatrija - grozljiva dejstva?<br />Izpoved sestre pokojne psihiatrične pacientke, ki je storila samomor po več letnem jemanju psihiatričnih zdravil. Barbki …

  • 13:40 22. Maj 2015.

    No, končno se nekaj piše o zdravnikih. Slej ko prej bodo morali priznati, da ne sodijo več med nedotakljive. Samo …

  • 20:51 21. Maj 2015.

    jaz bi ga imel samo,ko bi posnel čas mojega umiranja

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.