Ivo Bizjak: "Kdo tudi preveč sanjal"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
"Če bi se znali dogovarjati, bi lahko dosegli ve," je le eden od odzivov ob dnevu udržavnosti, ki smo jih zbrali.
Oglej si celoten članek

Slovenija je v zadnjih 25 letih dosegla veliko, še več pa bi lahko, če bi se med seboj bolj spoštovali in bi se znali dogovarjati, so si bili ob robu petkovega praznovanja dneva državnosti enotni nekateri vidni predstavniki slovenskega političnega in družbenega življenja.

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je dejal, da smo imeli pred 25 leti velika pričakovanja in velik ponos, a sta pozneje začela oba počasi plahneti. Razlog vidi v preveliki neenotnosti, različnih škandalih in korupciji, zaradi česar so državljani počasi izgubljali zaupanje v državo. Kljub temu je prepričan, da je Slovenija naša domovina, na katero moramo biti ponosni.

Za vnaprej pravi, da bi se morali "držati osnovnih človeških splošnih vrednot, ki so hkrati tudi krščanske". "Samo poštenje, iskrenost in delavnost so lastnosti, na katerih je treba graditi skupno življenje," je dejal.

Statistika ni slaba

Nekdanji notranji minister in nekdanji varuh človekovih pravic Ivo Bizjak meni, da je Slovenija dosegla to, za kar smo si pred 25 leti prizadevali, je pa lahko po njegovem mnenju kdo tudi preveč sanjal. "Gledal sem statistične podatke in konec koncev niso tako slabi," pravi.

Ob osamosvajanju je sam čutil precejšnjo enotnost, "ki je potem ni bilo nikoli več". Ob tem opozarja: "Če bi bilo več smisla za dogovarjanje, bi danes živeli bolje in nekaterih težav ne bi bilo. Tako pa se soočamo z realnostjo."

Bivši predsednik republike Danilo Türk je prepričan, da ne smemo imeti občutka majhnosti ali prešibke ustvarjalnosti. "Smo ustvarjalna nacija, znamo kaj narediti, in dobro je tudi, da se pokažemo," je dejal.

Je pa prepričan, da je v slovenski politiki precej razcepljenosti, "rekel bi otročjega ravnanja", ki ni dobro. "25-letnica je trenutek, v katerem je treba pokazati, da smo en narod, ena skupnost in ena država," je dejal.

Bistvo demokracije je različnost

Ustavnemu sodniku Ernestu Petriču pa se neenotnost ne zdi težava. "Bistvo demokracije namreč je, da smo neenotni in da imamo različne ideje," pravi. Težava pa po njegovem je, da se med seboj ne spoštujemo. "Kljub temu, da smo neenotni, bi se morali znati težav lotiti skupaj in se spoštovati kot ljudje," je dejal in dodal, da se moramo zavedati, da smo na skupnem čolnu.

Naša družba ima sicer po njegovi oceni vse pogoje, da bi bila uspešna. Tudi država je v položaju, "ko ji nekako gre". "Če pa bi bili malo bolj demokratični in sposobni se dogovoriti o čem, bi pa lahko stali še višje," je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:37 25. Junij 2016.

    Ustavnemu sodniku Ernestu Petriču pa se neenotnost ne zdi težava. "Bistvo demokracije namreč je, da smo neenotni in da imamo …

  • 08:43 25. Junij 2016.

    Floskule, zaradi katerih še nismo tam, kjer bi lahko bili. Potrebujemo konkretne rešitve za konkretne probleme, ne pa nacelnosti ze …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.