Iz dneva v dan več primerov

Foto: Žurnal24 Zaradi nove gripe je v New Yorku umrl 55-letni moški.
V Sloveniji imamo še štiri nove primere nove gripe. Tokrat so se okužili štiri ženske in dva moška. Skupno število okužb z novo gripo je tako naraslo na 30.
Oglej si celoten članek

Z novo gripo sta se dve ženski okužili v Veliki Britaniji, ena v Španiji in ena v Srbiji. Znake, značilne za gripo, pa sta kazala tudi dva moška, ki sta pripotovala iz Srbije. Poleg teh je bilo danes pregledanih še 16 vzorcev, ki so negativni. Doslej smo tako v Sloveniji potrdili 30 primerov okužbe z novim virusom gripe.

Kako se zavarovati?
Na IVZ so ob tem opozorili, da se pred potovanjem v tujino seznanite s preventivnimi ukrepi. Če imate tako kakšno kronično bolezen, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo morda dal dodatna navodila. Med potovanjem se izogibajte tesnemu stiku z zbolelimi in si redno umivajte roke ali si jih čistite z alkoholnim razkužilom.

Prvi znaki okužbe so vročina, kašljanje, bolečine v mišicah in žrelu, glavobol, mrzlica, slabo počutje. Nekateri zboleli so poročali tudi o driski in bruhanju. Uredite si zdravstveno zavarovanje, potovalno lekarno za bivanje v tujini in se pozanimajte, kje v tujini lahko dobite zdravniško pomoč. Preventivno jemanje protivirusnih zdravil (na primer tamifluja) pa ni smiselno.

Če zbolimo
Če v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazite znake okužbe z novo gripo (vročina, kašljanje, bolečine v mišicah in žrelu, glavobol, mrzlica, slabo počutje), po telefonu pokličite svojega zdravnika. Ta bo poskrbel za pravilen odvzem vzorca, ki bo poslan v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo, in vam dal potrebne nasvete ter se odločil glede zdravljenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.