Iz ene krizne skrajnosti v drugo

Gradbeništvo je izgubilo legitimnost, ko je dobičke ustvarjalo na suženjstvu migrantov.
Oglej si celoten članek

Foto: Nik Rovan kolumnisti 06.04.11 Tjasa Pureber, foto: nik rovan Zdaj je že več kot jasno, da je večina bank, ki jih bomo očitno še enkrat reševali davkoplačevalci, v težave prišla predvsem zaradi lastnih slabih odločitev. Govorimo seveda o odobravanju posojil in garancij čez prste, brez resnih proučevanj tveganj. Zdaj so šle banke iz ene skrajnosti v drugo. Če so posojila in garancije prej izdajali vsepovprek, jih zdaj praktično ne. Na drugi strani seveda lahko razumemo tudi želje po varnosti s strani naročnikov, še posebno državnih in občinskih, ki morajo pogosto graditi v strogo določenih rokih zaradi sofinanciranja iz evropskih sredstev, pa se jim projekti vlečejo in vlečejo, ker vmes propade več izvajalcev. V kombinaciji to seveda vodi v postopno odmiranje domačega gradbenega sektorja, ki se na velike projekte ni več zmožen javljati in je zato prisiljen životariti na manjših ali pa biti podizvajalec. Z jasno precej manjšimi izpleni.

 

Akcija vseh. In čeprav lahko razumemo njihovo zaskrbljenost nad situacijo, je jasno vsaj dvoje: gradbeništvo je pri nas izgubilo legitimnost, ko je v veliki meri (vsaj največji gradbinci) dobičke ustvarjalo na račun suženjskega dela migrantskih delavcev in s postavljanjem prenizkih ponudb, ki so jih dopolnjevali številni aneksi, ki so gradnje, denimo avtocest, vse bolj dražili. Zato si bo treba naliti čistega vina: država bo morala sprejeti ustrezne strategije, kako (če) domačim gradbincem pomagati, gradbinci pa bodo morali svoje moči združiti in morebitni dobiček iskati v inovacijah, ne pa izkoriščanju delavcev in naročnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.