57 kriminalcev iz Španije pretihotapilo več kot pol tone drog, zdaj jih čaka to

Foto: Policija
Foto: Policija
Ljubljansko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper 57 domnevnih članov mednarodne kriminalne združbe, ki se je več let ukvarjala s tihotapljenjem in prodajo prepovedanih drog.
Oglej si celoten članek

Obtožnica še ni pravnomočna, poroča Večer. Večina domnevnih članov združbe se bo na sodišču branila s prostosti, nekateri pa so v priporu, dodaja časnik.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so več let preiskovali mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s kaznivimi dejanji prometa in prodaje prepovedanih drog ter orožja ali eksploziva. Med preiskavo so zasegli več kot pol tone prepovedanih drog.

Policija je zaključne aktivnosti preiskave izvedla februarja, v njih pa je sodelovalo več kot 550 kriminalistov in policistov, ki so na 68 lokacijah na širšem območju Ljubljane in Kopra opravili 58 hišnih preiskav. Kot so tedaj pojasnili na policiji, je kriminalno združbo sestavljalo več kot 80 oseb, ki so imele različne vloge v združbi. Glede na zbrane dokaze so člani skupaj izvršili več kot 190 kaznivih dejanj.

Tedaj so prijeli in pridržali 23 osumljencev. Večino osumljencev so že obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, so pojasnili.

Po poročanju Večera je zdaj ljubljansko tožilstvo vložilo obtožnico zoper 57 osumljenih. Obtožnica je spisana na več kot 600 straneh, ni pa še pravnomočna, saj namerava več vpletenih ugovarjati zoper njo.

Iz obtožnice izhaja, da je združba iz Španije tihotapila prepovedano konopljo. Tožilstvo obtoženim tudi očita, da so kot člani dobro organizirane hudodelske združbe od septembra 2019 na območju Slovenije, Italije in Španije trgovali z drogo oziroma prodajali heroin, kokain in konopljo.

Večina domnevnih članov združbe se bo na sodišču branila s prostosti, nekateri pa so od 15. februarja letos v priporu, še piše Večer. Dva osumljenca pa sta v preiskovalnem priporu v Avstriji, kjer so ju prijeli že novembra lani.

Tuji varnostni organi so sicer v preteklih letih domnevnim članom združbe zasegli več kot 500 kilogramov konoplje, s čimer bi združba s prodajo na veliko zaslužila najmanj 1,6 milijona evrov, še piše Večer.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.