Izgubljenih 200 milijonov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Siva ekonomija. Pri prostituciji in mamilih se v Sloveniji na leto obrne vsaj okoli 113 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Statistika. Obsega sive ekonomije je vsaj 3,5 milijarde evrov, kar je okoli deset odstotkov BDP, so na podlagi analiz za leto 2007 ocenili na Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs). Kar 90 odstotkov sive ekonomije se dogaja v družbah in pri obrtnikih, ki imajo registrirano dejavnost, pravi Andrej Flajs s Sursa.

V segmentu malih podjetij se registrira le nekaj več kot polovica prihodkov, preostalo pa "se pozabi". Tako država zdaj samo na račun davka na dodano vrednost na leto izgubi 200 milijonov evrov. Kljub temu Flajs dvomi, da bi bilo mogoče te davke učinkovito pobirati, saj gre za veliko malih računov in plačila z gotovino, "zato je to za davčno blagajno razmeroma nezanimivo". Nelegalna dejavnost (trg z mamili in prostitucijo) pa naj bi predstavljala le 113 milijonov evrov tega sivega kolača.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.