"Izločen sem sredi tekme"

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Marušič. Iz predala potegnil šest zakonov, ki so zdaj "v slovnični obdelavi".
Oglej si celoten članek

Učinek. "Počutim se kot nekdo, ki je bil izločen sredi tekme, ampak ne zaradi lastne napake." Tako se je minister Dorijan Marušič včeraj, sklicujoč se na predčasni konec mandata, poskušal zagovarjati na vprašanje, kako bi ocenil svoj dvoletni mandat, v katerem mu v državni zbor ni uspelo spraviti niti enega od treh zakonov s področja reforme zdravstva, ki jih je ob prevzemu te 
funkcije napovedoval.

Je pa predloge šestih zakonov (o pacientovih pravicah, o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, o zdravstvenem zavarovanju, o zdravstveni dejavnosti, o lekarniški dejavnosti in o medicinskem izvedenstvu) skupaj s premierjem presenetljivo predstavil včeraj.

Vsaj trije ključni reformni zakoni so napisani že kakšno leto, kljub temu pa jih minister niti včeraj ni mogel pokazal javnosti. Zdaj "jih je treba še slovnično obdelati, zato jih bomo na spletu objavljali postopoma," so nam pojasnili z ministrstva za zdravje.

Jaklič le lekarnar

Če pa bi recimo pri Marušiču spisan zakon o lekarniški dejavnosti že veljal, šef Lekarne Ljubljana Marko Jaklič ne bi mogel prevzemati železniškega zdravstvenega doma ali imeti veletrgovine z zdravili (LL Grosist). Zakon o zdravstveni dejavnosti pa bi med drugim prinesel "avtonomne javne zavode". Zdravniki in drugi zdravstveni delavci v takih zavodih bi se lahko izločili iz sistema plač v javnem sektorju. Bi pa, je pojasnil minister, zdravniki iz javne mreže še naprej lahko delali tudi drugje, če bi za to dobili soglasje svojega delodajalca (to je potrebno že zdaj) in z delom drugje ne bi kršili konkurenčne prepovedi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.