Izola, supermarket za drogo?

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Italijanski časopis Il Piccolo je Izolo, zaradi cenejše droge kot v Italiji, imenoval kar supermarket za drogo. Policija pa ob tem zanika, da gre za velik problem.
Oglej si celoten članek

Tržaškim zasvojencem, ki čez mejo prihajajo po cenejši kokain ali heroin, se v Izoli vsak dan prodaja ogromno droge, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo, ki je nekdanje ribiško mestece preimenoval kar v supermarket za drogo. Zdenko Deželak, komandir izolske policijske postaje, pa zagotavlja, da problem še zdaleč ni tako pereč. Po oceni Draga Misleja - Mefa, urednika izolskega tednika Mandrač, drogo v Izolo vsak dan prihaja kupit okoli dvajset Tržačanov.

V senci starih zidov

© grafika Žurnal24

 
Droga, ki je v Izoli bistveno cenejša-omenjeni časnik navaja, da gram kokaina tam stane od 35 do 40 evrov, v Trstu pa sto-, naj bi se kar sredi dneva razpečevala po ozkih ulicah v starem mestnem jedru, pa tudi v naselju Livade.

V tržaških preiskavah
Izola se kot kraj za preprodajo droge že dolgo pojavlja v tržaških kriminalističnih preiskavah, trdijo neimenovani policijski viri Il Piccola. Avtor članka je potrdilo, da prihajajo mladi tržaški uživalci mamil v Izolo kupovat drogo, pridobil tudi od nekega izolskega gostinca in od domnevno nekdanjega preprodajalca na invalidskem vozičku.

Uradni podatki drugačni
 
 

Preprodajo droge v Izoli lahko vidimo skozi okno in prepričan sem, da je o tem obveščena tudi policija.

Drago Mislej - Mef

 
˝V Izoli problem droge v primerjavi z drugimi obalnimi mesti ne izstopa,˝ pravi izolski policijski komandir Zdenko Deželak in dodaja: ˝Tudi ne pomeni grožnje splošni varnosti v mestu.˝ Po uradnih policijskih podatkih so lani obravnavali tri kazniva dejanja s področja drog (predlani devet), povečalo pa se je število prekrškov-predlani jih je bilo 40, lani 68. Povečano število odkritih prekrškov gre pripisati predvsem poostrenemu nadzoru policistov, saj so tudi med pregledom prometa pozorni, ali niso vozniki pod vplivom prepovedanih substanc. Večinoma odkrivajo prekrške, ki so povezani z marihuano.

Izolska ˝folklora˝
˝Preprodajo droge v Izoli lahko vidimo skozi okno in prepričan sem, da je o tem obveščena tudi policija,˝ pove Mef. ˝Ne moremo govoriti ravno o narkoturizmu-da bi iz Trsta prihajali celi avtobusi-, prihajajo pa z avti; okoli dvajset na dan. Dobijo se z lokalnimi preprodajalci, si izmenjajo denar in paketke, potem pa se hitro odpeljejo,˝ razlaga. Mef celo ocenjuje, da teh nekaj izolskih preprodajalcev, ki so med Izolani znani, sodeluje s policijo, ko ti potrebujejo informacije o večjih ribah, zato naj bi jih pustili pri miru. ˝Tudi ne mislim, da so otroci v Izoli kaj bolj ogroženi kot drugod. Zadnjič sem v Hrvatinih v nekem lokalu naletel na šest mulcev, ki so bili povsem zadeti. No, tega v Izoli ni. Je pa bolj lokalna folklora,˝ pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.