Izvedenec: Most je nevaren

Foto: Žurnal24 Kljub težavam bo steklo na mostu ostalo, pred poledico pa ga bodo varovali s pos
Mesarski most. Nevarnosti spregledali, ker je most umeščen med spomenika.
Oglej si celoten članek

Na stekleni pohodni površini v dežju drsi, različne ravni tal niso označene, na stopnicah ni obojestranskih držal, ob nosilec drsnih vrat na pomol pa se lahko kdo spotakne, na nevarnosti na novem Mesarskem mostu opozarjajo avtorji predstavitve, ki je zaokrožila po spletu.

Ena plošča že počila
Most je funkcionalno zgrešen,” je komentiral sodni izvedenec gradbene stroke Janez Durini. Povedal je, da je izvedel, da je že pred odprtjem mostu zaradi toge vpetosti ena od steklenih plošč počila, na njih pa bo zaradi razlike med hladnim steklom in toplejšo vodo po njegovem mnenju pozimi verjetnost zmrzali in tako drsenja večja. Most se mu zdi nevaren tudi zaradi stopnic: “Vsaka stopnica pomeni oviro.”

Mestni bo preveril, državni ne

Inšpektorat. Mestni inšpektorat je že opravil ogled mostu. Gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor pa nam je kar na prošnjo MOL odgovorila, da postopka ne bodo začeli, ker ima investitor pravnomočno gradbeno in uporabno dovoljenje.

Zavod za gradbeništvo Slovenije (Zag), ki je preizkušal upogibne trdnosti in odpornosti točkovnih obremenitev na vzorcih lepljenih steklenih plošč po naročilu Energetike Ljubljana, je naročnike opozoril na možen problem drsnosti steklene površine ter jim ponudil tudi te meritve.

“Vendar se naročnik ni odločil, da izvedemo meritve drsnosti, ker bodo oziroma so na steklu nalepljene lamele iz nerjavnega jekla, ki naj bi zagotavljale zadosten oprijem,” sta razložila direktor Zaga Andraž Legat in Bojan Jarec, pristojni strokovnjak, ki je opravil preizkušanje. Ker pa jima karakteristike drsnosti take površine niso znane, je ne moreta ocenjevati, sta dodala.

Komisija čez prste
Na očitke o nevarnem mostu so odgovorili v službi za razvojne projekte in investicije Mestne občine Ljubljana (MOL). Povedali so, da so opravili meritve protidrsnosti steklenih plošč v suhem in mokrem vremenu in ugotovili, da ustrezajo predpisom.

O dodatnem označevanju stopnic in klančin bodo razmislili, čeprav to ni predpisano. So se pa strinjali, da je pri zahtevi po obojestranskem držalu na stopnišču res presežena širina stopnic, na kar jih je opozorila tudi komisija na tehničnem pregledu.

A je pomanjkljivost sprejela “z razumevanjem”, dodajajo, ker se celostna arhitektonska rešitev mostu podreja umeščenosti mostu med dva spomenika kulturne dediščine, v katera so avtorji poskušali minimalno posegati. Strinjajo pa se tudi, da tračnica drsne ograje predstavlja oviro, zato jo bodo znižali.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.