Izven EU največ izvozimo k Putinu

Foto: EPA
Foto: EPA
V lanskem letu je Slovenija pri trgovanju z državami, ki niso članice Evropske unije, največ blaga izvozila v Rusijo, sporoča Statistični urad RS.
Oglej si celoten članek

Večina trgovanja Slovenije s tujino poteka z državami članicami EU, in sicer skoraj štiri petine celotne blagovne menjave, medtem ko je trgovanje s preostalimi državami sveta (državami nečlanicami EU) približno petina celotne blagovne menjave Slovenije.

Slovenija je lani v države, ki niso članice EU, izvozila za 5,54 milijarde evrov blaga, od tega največ v Rusijo (792 milijonov evrov). Največji delež vrednosti izvoza Slovenije v Rusijo so prispevali proizvodi iz skupine zdravila, in sicer 34,6 odstotkov.

Podrobnejši pregled trgovanja z Rusijo razkrije, da je delež izvoza Slovenije v Rusijo od vstopa Slovenije v EU pa vse do leta 2008 rasel, nato je v letu 2009 zaradi finančne in gospodarske krize nekoliko upadel. Največjo vrednost je dosegel v letu 2013, ko je dosegel 18,9 odstotka izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU. Lani je ta delež spet nekoliko upadel, saj je znašal 14,3 odstotka vrednosti izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU.

Iz držav nečlanic EU je Slovenija v letu 2015 uvozila za 4,49 milijarde blaga. Največ tega blaga je uvozila iz Kitajske, in sicer za 758,5 milijona evrov. Podrobnejši pregled trgovanja Slovenije s Kitajsko razkrije, da se je uvoz iz Kitajske od vstopa Slovenije v EU do leta 2015 vrednostno povečal kar za petkrat, izpostavlja statistični urad.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:06 6. Maj 2016.

    Izvoza na Hrvaško je več kot v Rusijo, to sem mislil.

  • 00:05 6. Maj 2016.

    Kakšna demagogija, EU ima 30 članic. Hrvaške je več, kot Rusije. Pa Hrvatov je 4 milijone, Rusov pa 150 milijonov. …

  • 15:53 5. Maj 2016.

    Povedano po domače, brez Rusov bi crkovali od lakote.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.