Izvid neprebran pri zdravnici

Foto: Žurnal24 main zdravniki
Borelioza. Pacientka ni vedela za okužbo.
Oglej si celoten članek

Ker je zdravnica ni poklicala, da je z njenim izvidom nekaj narobe, bi naša bralka Majda (ime je spremenjeno) lahko končala v bolnišnici.

Odgovorni zdravnik

Lymska borelioza. To je v Sloveniji najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. V Sloveniji je od 2.467 do 5.160 prijav okužbe na leto.

Zakoni. Zakon o pacientovih pravicah določa pravico do primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave. Zakon o zdravniški službi določa, da je zdravnik temeljni odgovorni nosilec opravljanja zdravstvene dejavnosti. Pacient se ob kršitvah lahko obrne na zdravniško zbornico ali zastopnika pacientovih pravic.

Majda se je na osebno zdravnico obrnila, ko je na mestu vboda klopa opazila sumljivo rdečino. Pregled krvi je pokazal boreliozo; zdravnica ji je predpisala antibiotike in jo poslala na bolniško. Po končani terapiji z antibiotiki ji je osebna zdravnica prekinila bolniško in jo še enkrat poslala na pregled krvi. Izvid, ki je pokazal, da je še vedno bolna in bi potrebovala zdravljenje, je laboratorij poslal osebni zdravnici, do Majde pa informacija ni prišla.

Za rezultate testiranja je Majda izvedela šele pol leta pozneje, ko je prišla na naključen pregled zaradi težav s sklepi. Zdravnica je njen izvid namreč pogledala šele takrat. Na srečo se je telo pred boreliozo v tem času ubranilo samo; če bi bolezen napredovala, pa bi lahko prišlo do vnetja srčne mišice, vnetja centralnega ali perifernega živčnega sistema, tanjšanja kože, motenj vida in paraliz.

Zdravnik obvešča, če hoče
"Zakonodaja pri nas ne določa obveznosti poročanja pacientu o prihodu izvidov," so nam pojasnili z ministrstva za zdravje. Odločitev je tako prepuščena pristojni instituciji ali zdravniku.

"Obenem menimo, da bi dober zdravnik pacientu moral poročati o bolezensko spremenjenem izvidu, ki je v nasprotju s pričakovanji," so prepričani. Na vprašanje, ali se na tem področju obetajo kakšne spremembe, nam niso odgovorili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.