Izvirni greh: plačilna nedisciplina

Foto: Saša Despot Gradbeni delavec
Da bi malo gospodarstvo lahko lažje dihalo, mora država najprej urediti plačilno nedisciplino.
Oglej si celoten članek

Parlamentarni odbor za gospodarstvo je danes na seji med drugim obravnaval problematiko slovenskega malega gospodarstva in zahteve slovenske obrti in podjetništva.

"Pomembna je predvsem rešitev treh stvari: plačilne nediscipline, dela na črno in kršitve delovnopravne zakonodaje. To so stvari, ki so življenjsko pomembne za naše obrtnike in za katere zahtevamo, da se uresničijo," poudarja Štefan Pavlinjek, predsednik obrtno-podjetniške zbornice.

Kot najbolj pereč problem malega gospodarstva pri nas Pavlinjek izpostavlja ravno plačilno nedisciplino. "Država mora enkrat za vselej s tistimi, ki ne plačujejo, narediti konec. Naj raje tvegajo z SCT-jem, vzpostavijo naj se nove stvari, novi temelji gradbeništva. Gradbeništvo je najbolj pereč problem, ki ga treba rešiti še v zimskem času," pravi Pavlinjek.

Lani porazna realizacija
Statistika obrtno-podjetniške zbornice kaže, da je bila realizacija zahtev slovenske obrti in podjetništva za lani slaba. Kar 62,4 odstotka zahtev ni bilo realiziranih, uresničenih ali delno realiziranih je bilo 17,2 odstotka, v reševanju je 19,4 odstotka zahtev, pri malo več kot enem odstotku zahtev pa realizacija ni mogoča.

"Ministrstvo trdi, da je bilo realiziranega več, kot kažejo naši podatki," pravi Pavlinjek. V torek imajo sestanek, kjer bodo vlada in ministrstva predstavili, kaj je konkretno urejeno. Za to leto pa upajo, da bodo rešene najpomembnejše zadeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.