Izvolili 22 svetnikov

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Volitve državnih svetnikov. Blaža Kavčiča med njimi ne bo. Najbolj odmevna izvolitev Franca Kanglerja.
Oglej si celoten članek

Prvi dan volitev v državni svet je odločil o 22 predstavnikih lokalnih interesov. Tudi v prihodnjem, petem sklicu po vrsti bo v državnem svetu sedelo kar nekaj županov. Od 13 sedanjih svetnikov, ki so vnovič kandidirali, jih je svetniške funkcije obdržalo sedem. Med njimi pa ni sedanjega predsednika DS Blaža Kavčiča. V volilni enoti, kjer je kandidiral, so namreč elektorji več glasov namenili šenčurskemu županu Mirku Kozelju (Kranj).

Največ pozornosti je bil deležen mariborski župan Franc Kangler, ki je bil med 38 elektorji izvoljen s 25 glasovi za.

Med župani v državnem svetu ostajajo postojnski župan Jernej Verbič (volilna enota s sedežem v Sežani), koprski župan Boris Popovič (Koper) in domžalski župan Toni Dragar (Kamnik). Še en petletni mandat pa bodo svetniki tudi Milan Ozimič (Slovenska Bistrica), Rajko Fajt (Ptuj), Bojan Kekec (Novo mesto) in Jože Slivšek (Krško).

Med župani so novoizvoljeni svetniki še župan Tolmina Uroš Brežan (Tolmin), župan Brezovice Metod Ropret (Ljubljana), župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan (Trbovlje), župan Ivančne Gorice Dušan Strnad (Grosuplje), župan Vuzenice Franc Golob (Slovenj Gradec) in župan Moravskih Toplic Alojz Glavač (Murska Sobota).

Poleg njih bo svetnik tudi direktor Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Stevo Ščavničar in Miloš Poholet (Logatec), sicer občinskemu svetniku v Cerknici. Državni svetniki bodo še direktor Premogovnika Velenje Milan Medved (Velenje), celjski mestni svetnik Janko Požežnik (Celje), novogoriški mestni svetnik Tomaž Horvat (Nova Gorica), občinski svetnik v Črnomlju Samer Khalil (Črnomelj) ter podžupan občine Ormož Branko Šumenjak (Ljutomer).

Jutri bodo potekale še volitve preostalih 18 svetnikov, zastopnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:58 22. November 2012.

    NO, sedaj sem tudi jaz za ukinitev državnega sveta.

  • 23:23 21. November 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • 08:35 21. November 2012.

    Sigurno, radi imajo sejnine!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.