Izvoz poskočil za 16 odstotkov

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal24)
Slovenija je marca povečala izvoz za slabih 16 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Slovenija je marca izvozila za 1,64 milijarde evrov, uvozila pa za 1,68 milijarde evrov blaga. Tako je bil letošnji marčni izvoz za 15,9 odstotka večji kot marca lani, uvoz pa se je v primerjavi z letom prej povečal za 10,7 odstotka.

Blago, poslano v države članice EU, je bilo marca vredno 1,17 milijarde evrov, kar predstavlja 71,4 odstotka izvoza vsega blaga, blago, prejeto iz članic EU, pa je bilo vredno 1,36 milijarde evrov. Iz držav članic EU je Slovenija v prvih treh mesecih uvozila za 3,39 milijarde evrov blaga, kar je 6,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko se je uvoz iz ostalih držav zmanjšal za 2,3 odstotka na dobrih 950 milijonov evrov.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija marca izvozila za 486,2 milijona evrov blaga, kar je 9,4 odstotka več kot marca lani, uvozila pa ga je za 326,5 milijona evrov, kar je za 6,7 odstotka manj kot lani.

V prvih treh mesecih letos se je izvoz Slovenije v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 7,2 odstotka na 4,18 milijarde evrov, uvoz pa za 4,4 odstotka na 4,34 milijarde evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.