Jabolčni sok zavira Alzheimerjevo bolezen

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Jabolčni sok naj bi po najnovejših raziskavah zaviral nastajanje peptida, ki povzroča Alzheimerjevo bolezen.
Oglej si celoten članek

V januarski številki revije Journal of Alzheimer's Disease, ki objavlja rezultate raziskav Alzheimerjeve in podobnih bolezni, je izšel članek, v katerem avtorji poročajo, da jabolčni sok zavira nastajanje peptida, ki povzroča Alzheimerjevo bolezen. Raziskave so bile opravljene na miših. Miši, ki se starajo, imajo čedalje več težav pri testih, pri katerih morajo na primer poiskati pot iz labirinta. Znanstveniki so zato en mesec dajali mišim piti jabolčni sok v količinah, ki bi pri človeku ustrezali dozi dveh kozarcev dnevno. Ugotovili so, da imajo te miši pri tovrstnih nalogah manj težav kot tiste miši, ki so pile samo vodo.

Raziskava je znanstvenike popeljala dalj od zgolj opažanja učinka jabolčnega soka. Ugotovili so namreč, da je pri miših, ki so pile sok, nastalo manj amiloidnega peptida (peptida beta), za katerega je znano, da se v možganih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo sprijema v tako imenovane amiloidne plake, ki poškodujejo živčne celice in zmanjšajo možganske sposobnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.