Jakič: "Funkcije se ne bom oklepal"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Obrambni minister Jakič se je odzval po zaslišanju NPU-ja. Pravi, da ni naredil nobene napake in zagotovil, da bo odstopil, če bo obtožen.
Oglej si celoten članek

Obrambni minister Roman Jakič je po današnjem zaslišanju na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki preiskuje njegove domnevne nepravilnosti v času, ko je vodil Zavod Tivoli, zatrdil, da ni naredil nobene napake ter da bo v primeru pravnomočne obtožnice odstopil.

"Nisem vedel, da je bila to fiktivna pogodba. Nisem naredil nobene take napake, da bi izgubil svojo kredibilnost. Sedaj se moram braniti nekaterih očitkov, čeprav nisem izdal kredita nobeni zasebni družbi, temveč sem zaščitil Zavod Tivoli in MOL," je povedal in dodal, da zagotavlja, da bo kot javni funkcionar odstopil s trenutkom, ko bi bil proti njemu vložen pravnomočni obtožni akt. "Funkcije se ne bom oklepal, na sodišče ne bom hodil kot minister," je še zagotovil.

Obregnil se je ob Erjavca in Janšo

Jakič verjame, da še vedno uživa zaupanje predsednice vlade, svoja stališča pa je danes predstavil tudi na seji vlade. Prepričan je, da kot obrambni minister ni storil nobene napake, zaradi katere bi izgubil svojo kredibilnost. "Svojih kolegov ne bom komentiral. Rekel pa bom, da bom odstopil prej, kot pa na primer kolega Karl Erjavec, ki ne samo, da je počakal, da je bila obtožnica pravnomočna, temveč celo na sodbo sodišča," je dejal v odzivu na današnje izjave glede njegovega položaja. "Da ne govorim o Janezu Janši, ki je prihajal na sodišče kot predsednik vlade," je dodal.

Vlada ne vzdrži več kot eno leto

Vlado v teh dneh poleg bančne luknje pestijo vse večje težave v lastnih vrstah, saj je na udaru obrambni minister Jakič. Predsednika SD in DeSUS Igor Lukšič in Karl Erjavec menita, da je treba na odgovor, ali je še kredibilen minister, počakati. Aktualna vlada sicer po Lukšičevih besedah ni prva, "ki na tak način razpada".

Koalicija se je o obrambnem ministru Jakiču iz vrst PS, ki se je znašel pod lupo kriminalistov, pogovarjala v sredo zvečer, ko se je seznanila tudi z rezultati stresnih testov v bankah, je Lukšič pojasnil v izjavi za medije po sestanku političnega vrha. Ob tem je ocenil, da bo odločitev koalicije in Jakiča glede ministrovega položaja jasna v dveh ali treh dneh, najpozneje v ponedeljek.
V položaju, v kakršnem je Slovenija, vlada pa ima z ministri vse večje težave, se Lukšič strinja, da to dogajanje gotovo ni v prid države. Spomnil je, da je doslej samo ena vlada vzdržala do konca mandata, zadnje čase pa se nam dogaja, da vlada ne vzdrži več kot eno leto.

"Ta vlada deli usodo vlad, ki so bile zamenjane v zadnjih dveh letih in ki so takole razpadale," je dejal Lukšič. V Sloveniji imamo namreč po njegovem mnenju globljo težavo in bomo z državo morali nekaj narediti.

Treba je počakati na razplet preiskav

Ne Lukšič ne Erjavec ne odgovarjata konkretno, ali je Jakič še kredibilen minister, saj da je treba počakati na razplet dogajanja v zvezi s kriminalistično preiskavo. "Dokler ne bomo sprejeli odločitve, da ni kredibilen, je za nas kredibilen," pravi Lukšič.

Erjavec omenja dogovor, da bo Jakič najprej opravil pogovore s pristojnimi organi in o tem obvestil tudi ministre. "Če je nekdo v predkazenskem postopku in če je ta postopek utemeljen, bo Jakič verjetno v zelo težkem položaju," je ob robu današnje seje DZ dejal Erjavec. Ob tem dodaja, da ne želi prehitevati dogodkov in da bo Jakič najprej sam povedal, kako vidi svojo prihodnost.
Tudi po mnenju Lukšiča je treba počakati na razplet preiskav pred razpravami o potrebnosti Jakičevega odstopa.

"Položaj v vsakem primeru ni zdrav," pa Lukšič pravi glede trdnosti koalicije. Rekonstrukcija vlade se po njegovem mnenju že dogaja. A sam v vlado ne namerava. Na vprašanje, ali bi morda raje šel na predčasne volitve, odgovarja, da so prihodnje leto že dvoje volitve in da ne vidi razloga še za tretje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:17 12. December 2013.

    Jakić - kaj je bilo narobe z avionom (kakšna napaka). Ne verjamem, namenoma ste ostali v Moskvi

  • 19:56 12. December 2013.

    Jakič, ali ne vidiš, da vojsko in del MORS vodi SDS - Božič in Pograjc sta odkrita simpatizerja te stranke …

  • 19:41 12. December 2013.

    Mogoče se bomo pa le znebili tega narcisoidneg kretena!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.