Jakič si je z dodatki pomagal do višje plače

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Notranja revizija kaže, da naj bi obrambni minister Roman Jakič kot direktor javnega zavoda Šport Ljubljana prejemal neupravičene dodatke. Za omenjene nepravilnosti do zdaj še ni odgovarjal nihče.
Oglej si celoten članek

Revizija poslovanja javnega zavoda Šport Ljubljana iz leta 2009, ki ga je takrat vodil Roman Jakič, je pokazala precej nepravilnosti. Jakič naj bi prejemal neupravičene dodatke k plači, novinarji Dela pa so odkrili tudi, da so v zadnjem letu njegovega vodenja zelo poskočili stroški reprezentance.

Jakič glede na plačo na 177. mestu

Jakič je med vsemi direktorji javnega zavoda Šport Ljubljana zaslužil največ. Preden je zasedel poslanke klopi je na zavodu njegova plača znašala 4832 evrov bruto, s čimer se je uvrstil na 177. mesto na seznamu plač javnih funkcionarjev. Za primerjavo sedanja direktorica zavoda je s svojo marčevsko plačo (3302 evra bruto) na seznamu plač javnih funkcionarjev na 819. mestu, piše časnik.

Razliko v plači je Jakič za Delo komentiral takole: "Šport Ljubljana je v času mojega vodenja zavoda ustvarjal približno 70 odstotkov prihodkov iz tržne dejavnosti, okoli 30 odstotkov pa jih je zagotavljala MOL kot plačilo za izvedbo programov za ljubljanska društva in klube." Dodal je, da je svet javnega zavoda v skladu z veljavno zakonodajo, statutom in pravili določil mesečno uspešnost iz naslova tržne dejavnosti. "V petih letih mojega vodenja zavod nikoli ni ustvaril primanjkljaja – nasprotno, ustvarjali smo pozitivni rezultat in zaslužena sredstva vračali nazaj v vzdrževanje objektov, ki smo jih gradili."

Prejemal neupravičene dodatke

Prvo leto svojega službovanja v zavodu je aktualni minister med drugim prejemal tudi dodatek za mentorstvo, kljub temu da ni bil mentor nikomur. Izplačane je dobil tudi dodatke v znesku 367 evrov za delo v manj ugodnem delovnem času, kar je bilo ravno tako v neskladju s predpise, poroča Delo. Omenjene nepravilnosti je odkrila notranja revizijska služba in priporočila, da se dodatki izločijo iz stroškov.

Jakič kljub odkritim nepravilnostim dodatkov ni nikoli vrnil, saj ga, kot je dejal za Delo, k plačilu ni nihče pozval. Poudaril je še, da je revizijo pripeljal na lastno pobudo.

Sporne še nagrade, sejnine, ...

Neskladno s predpisi je bilo tudi izplačilo dela plače za redno delovno uspešnost pri Dragu Banoviću, ki je nagrado prejel, kljub temu, da do nje ni bil upravičen. Sporna je tudi sejnina, ki jo je prejemal na sejah sveta zavoda, in sicer 150 evrov bruto na sejo, čeprav je udeležba spadala v opis direktorjevih nalog. Revizijska služba je ugotovila še neskladju s predpisi pri izplačilu delovne uspešnosti za direktorja zaradi povečanega obsega dela. Znesek Jakičeve preveč izplačane (bruto) plače v letu 2009 je bil tako več kot šest tisoč evrov. Neskladja so odkrili tudi pri izplačilu nagrad, še piše Delo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 09:33 24. April 2015.

    Ja spet levak, pa kje ste levaki, da ne vidite, da tudi vam kradejo že 25 let

  • 12:06 29. Maj 2013.

    Kdo bo to barabo prijavil? Ali bo to še ena svinjarija tega pokvarjenca, ki se je mastil iz krvavo zasluženega …

  • 23:06 28. Maj 2013.

    Nekako so se mi prasci zasmilili, ker so brez duše, ampak vseeno nek se sterajo u 3PM, da ne bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.