Jamstvo vsem mladim

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Jamstvo za mlade. Mladim do 29 leta bodo v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.
Oglej si celoten članek

Program za zagotavljanje te zaveze EU zagotavlja za okoli 157 milijonov evrov ukrepov za letošnje in prihodnje leto.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pojasnila, da je Slovenija mlade pri programu razdelila v štiri skupine glede na pridobljeno izobrazbo, ukrepe pa v štiri stebre, kjer se moč ukrepov povečuje glede na trajanje brezposelnosti.

Prvi steber je preventivni, ki pomaga, da se mladi lažje in bolj informirano odločijo za nadaljnjo poklicno pot. Med ukrepi v tem stebru je ministrica omenila denimo vseživljenjsko karierno orientacijo, štipendije za deficitarne poklice, pomembna novost je napovedovanje potreb na trgu dela, sem pa sodi tudi polje povezovanja in priznavanja delovnih izkušenj mladih, kjer se vlada zavezuje, da bo vzpostavila centralni sistem evidentiranja izkušenj.

Ob nastopu brezposelnosti so tu ukrepi, ki se že danes izvajajo, predvsem je ministrica poudarila intenziviranje svetovanja, prav tako pa bodo zaposlili mlade na zavodu za zaposlovanje, da bodo lahko bliže mladim.

Po treh mesecih brezposelnosti pa sledijo ukrepi subvencioniranja zaposlitev mladih. V okviru Pobude za zaposlovanje mladih bodo 10 milijonov evrov namenili za usposabljanje na delovnem mestu in subvencije za zaposlovanje za 3200 mladih v vzhodni Sloveniji.

Tudi spodbujanje samozaposlevanja

Med ostalimi ukrepi je med drugim omenila še ukrep spodbujanja podjetništva in samozaposlovanja za mlade, ukrep subvencioniranja pripravništva, kamor bodo v dveh letih vključili okoli 1300 mladih, omogočili bodo okoli 2770 delovnih preizkusov, usposabljanje mladih na delovnem mestu, usposabljanje mladih ustvarjalcev v kulturi, spodbujanje inovativnih podjetij, zaposlovanje mladih raziskovalcev v gospodarstvu in sodelovanje mladih v univerzitetnih inkubatorjih, kjer predvidevajo okoli 7000 vključitev, je naštela ministrica.

Ključni cilj dokumenta je hitrejša aktivacija mladih brezposelnih, je ob tem dejala Kopač Mrakova in dodala, da s temi ukrepi vlada lahko pomaga mladim v krizi, da vstopijo na trg dela v času, ko je povpraševanje delodajalcev po njihovih zaposlitvah zmanjšano. Nikakor pa ne more država s tem programom zagotoviti toliko delovnih mest, kot jih mladi potrebujejo. Zato ministrica poudarja, da bodo ukrepi delovali v primeru gospodarske rasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:32 12. September 2014.

    Ne moreš verjeti kdo je danes že socialni demokrat.Svetlik in Mrakova sigurno nista!<br />Kakšna ignoranca in sprenevedanje,da ne napišem še …

  • 16:16 30. Januar 2014.

    ta ministrica je takšna golazen, da samo pomislim nanjo, pa mi gre že na bruhanje

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.