Janez Janša kot Lady Gaga

Lady Gaga ima na Twitterju 71 odstotkov neveljavnih sledilcev, Janša pa 46.
Oglej si celoten članek

Foto: Rožle Bregar Izak Košir Ko smo sestavljali lestvico najvplivnejših politikov na družabnih omrežjih, je eden od sodelujočih pripisal, da med svojih top 10 ni umestil predsednika vlade Janeza Janše zato, ker ima njegov profil na Twitterju 46 odstotkov neveljavnih, 33 odstotkov neaktivnih in le 21 odstotkov pravih sledilcev (vseh skupaj je že skoraj 20 tisoč, kar je daleč največ med vsemi slovenskimi politiki – nekdaj prva kiberpolitičarka Katarina Kresal jih ima denimo nekaj več kot deset tisoč). Poleg tega, je še pripomnil, ima zaklenjen profil. In kakšno povezavo ima to z Lady Gaga?

Ja, naš premier in ameriška pop pevka imata podobno zgodbo. Lady Gaga je namreč marca postala prva javna osebnost, ki je na Twitterju zbrala več kot 20 milijonov sledilcev. Vendar jih, kot so pri analizi ugotovili Status People, 71 odstotkov sploh ne obstaja oziroma gre za lažne ali neaktivne profile na Twitterju. Neaktiven profil je tisti, ki že dolgo miruje – je virtualno mrtev –, lažni profili pa so ustvarjeni za fiktivno sledenje ali razpošiljanje vsiljenih sporočil. Janša je poleg tega na Twitterju blokiral tiste, ki mu niso pogodu, med njimi kar nekaj novinarjev – tudi mene. Eno od bistev Twitterja je dvosmerna, torej neenosmerna, komunikacija.

Janšev tekmec in nesojeni premier ter ljubljanski župan Zoran Janković, ki rad poudari, da računalnika ne uporablja, pa je na Twitterju dejaven oziroma je njegova ekipa dejavna samo, ko so na vidiku volitve. Podobno bo najbrž s predsednikom države in predsedniškim kandidatom Danilom Türkom (to je razvidno že iz imena profila @DaniloTurk2012), ki se mu na našo lestvico ni uspelo uvrstiti. Na njegovem profilu piše “tviti, podpisani s kratico dt, so predsednikovi”. No, in teh je bore malo, tvitersfero pa je tako ali tako označil za vulgarno. Med tviteraše je končno prispel tudi Borut Pahor, še en predsedniški kandidat, ki pa ima to smolo, da ima njegov alter ego oziroma parodični profil @HipsterBorut veliko večji vpliv kot njegov “pravi jaz”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.