Janez Janša: Slovenija je delovala tako, da se je zamerila obema stranema

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Janez Janša očita, da je Slovenija ravnala prorusko.
Oglej si celoten članek

"Slovenija je ravnala tako, da se je zamerila obema stranema," ravnanje slovenske politike ob aferi Skripalo ocenjuje prvak SDS Janez Janša. Slovenija je zaradi afere Skripalo na politične konzultacije vpoklicala slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo.

Vlada je odločitev o konzultacijah s slovenskim veleposlanikom sprejela soglasno. Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je pojasnil, vladi ni predlagal izgona ruskih diplomatov, ker je menil, da bi bil ta ukrep preoster glede na to, da se ne ve, kdo je odgovoren za napad z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v britanskem Salisburyju. Policija dokazov, ki bi kazali na to, da je napad izvedla Rusija, sicer še ni našla, voditelji EU pa so na nedavnem vrhu v Bruslju sprejeli sklep, da za napadom "zelo verjetno" stoji Rusija.

Optimistični so Po mesecu dni pri zavesti in govori

Janša: Zadeva je "very likely"

"To je bilo 10-krat bolj papeško od papeških pričakovanj in bo seveda imelo posledice," pravi Janša, ki sicer meni, da je zelo verjetno, da za napadom na ruskega dvojnega agenta Skripala, stoji Rusija. "Ruska tajna služba še vedno deluje po sistemu tajne službe Sovjetske zveze. Ukaz za likvidacijo agenta je bil verjetno izdan na dan, ko so izvedeli za njegov prestop. Zadeva je torej very likely," pravi Janša.

Janša meni, da je Slovenija z vključitvijo v EU in Nato sprejela zaveze teh dveh organizacij. "Vprašanje, ali zaveze, ki smo jih dali, veljajo, malo mimo," pravi Janša, ki ocenjuje, da je bila zadrega vlade ob aferi neverjetna.

Slovenija je ena redkih držav članic EU, ki se ni pridružila pobudi, da zaradi tega napada izžene ruske diplomate. Najprej je Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, nato pa se je tej pobudi pridružila večina članic EU, ZDA in zveza Nato, ki so skupaj izgnale več kot 150 ruskih diplomatov. Rusija je odgovorila z izgonom diplomatov teh držav.

Cerar: Slovenija je pokazala svojo avtonomnost

"Taka trditev ni utemeljena," Janši odgovarja premier Cerar. "S tem ukrepom smo pokazali, da imamo samostojni razmislek, smo avtonomni," dodaja Cerar. "Ne drži, da je bila Slovenija nevtralna, nevtralna je Avstrija, Slovenija je sprejela diplomatski ukrep," dodaja zunanji minister Karl Erjavec, ki poudarja tudi, da je Evropskla unija s tem ukrepom zadovolja. "Povezovanje arbitraže in izgona ruskih diplomatov ni na mestu," zagotavlja zunanji minister. "Zastopali smo intere EU, Nata in hkrati interese Slovenije."

Slovenija je z vpoklicem veleposlanika na posvetovanja sprejela milejši diplomatski ukrep, je dejal Cerar in spomnil, da so se za tak ukrep odločili tudi Bolgarija, Luksemburg, Malta, Portugalska in Slovaška.

Petrič: Dolžni smo biti solidarni

Dolgoletni diplomat in svetovalec predsednika Pahorja za zunanjo politiko Ernest Petrič pa je spomnil na zavezo v 5. členu washingtonske pogodbe, ki pravi, da v primeru, ko je napadena ena od držav članic zveze Nato, so napadene vse države članice. "Slovenija je ravnala prav, ker je izrazila solidarnost z drugo članico Nata. Kardinalna napaka bi bila, če ne bi storili nič. To bi nas potisnilo na obrobje prostora, ki temelji na skupnih vrednotah. S tem ukrepom tudi nismo izrazili nobene obsodbe, nobenega zaključka, kdo je kriv," pravi Petrič.

Veleposlanik se še ni vrnil v Moskvo

Na seji OZP je bil prisoten tudi slovenski veleposlanik v Ruski federaciji Primož Šeligo, ki pa ni v razpravi ni sodeloval. Erjavec je po seji dejal, da so veleposlanika vpoklicali na posvetovanja za nedoločen čas. Kdaj se bo vrnil v Moskvo, pa se bo treba še odločiti, je po poročanju STA povedal minister.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 17:03 6. April 2018.

    Pleško, ZDA ritoliznik, na volitvah boš popušil

  • 10:14 6. April 2018.

    Ivan ti si se mi zameril od 2004 do 2008.

  • 09:16 6. April 2018.

    Narod brez lastne identitete in suverenosti bo ostal za vedno narod hlapcev !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.