Janez Janša, sram vas je lahko!

Foto: Saša Despot Janez Janša
Spoštovani predsednik vlade!
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol David Jug V svojem nagovoru državljanom ob vse ostrejših ukrepih zaradi novega koronavirusa in krize, ki nam grozita, ste dejali, da boste v naglici, s katero se sprejemajo urgentni ukrepi, gotovo delali tudi napake. In nadaljevali, naj vas nanje opozarjamo, pa jih boste sproti popravljali.

Ker mislim, da ste jih v teh nekaj dneh, odkar ste se preselili na Gregorčičevo, naredili že kar nekaj, eno velikansko tik preden ste posneli vaš nagovor državljanom, sem se odločil, da vas nanje kar takoj opozorim.

Še pred tem pa bi vam rad nekaj priznal. Namreč, drobec mene (res majhen) si je zadnja dva meseca želel, da bi prišli na oblast. Pa saj slabše, kot je, ne more biti, sem sem ter tja rekel samemu sebi, včasih pa tudi na glas in bil zato deležen kakšne privzdignjene obrvi.

A demantirali ste me že prvo jutro vaše nove vlade, ko se ob prebiranju novic nikakor nisem mogel izogniti apokaliptični fotografiji vas in vaših ministrov z zaščitnimi maskami na obrazu. Tako je zahteval predsednik, so hiteli pojasnjevati ministri. Morda ste res le želeli opozoriti na resnost razmer, a poteza se je, najbrž se strinjava, izkazala za piarovsko polomijo.

Nisem prepričan, ali se zavedate, toda odkar ste (spet) postali predsednik vlade, niti en vaš javni nastop ni minil brez jamranja [sic]. Na račun prejšnje vlade, kakopak. Za vse da so krivi. Saj ne rečem, res niso imeli veliko za pokazati. A da prav v vsakem televizijskem nastopu kažete s prstom, veliko pove o vas.

Morda sem bil naiven, ko sem pričakoval, da boste v nagovoru državljanom v takšnih težkih, kriznih časih, nastopili kot državnik. Toda kar 14 odstotkov časa (ja, izračunal sem) ste porabili za tarnanje o tem, kako bi moralo biti, pa zaradi mlačnosti prejšnje vlade ni.

V isti sapi ste dejali, da je vsaka ura v bitki proti širjenju virusa dragocena. A zdi se, da ste veliko, zelo veliko dragocenih ur porabili za vse drugo, le za boj z virusom ne. Za kadrovanje, recimo. Ali pa za višanje plač sebi in svojim najožjim sodelavcem.

Priznam, pet tisoč evrov bruto je za ministra sramotno nizka plača. Zaslužite si vsaj petkrat toliko. Sploh v zadnjih dneh, ko garate. A poteza, s katero ste sebi in svojim ministrom za osem odstotkov zvišali plače v trentuku, ko podjetja ustavljajo proizvodnjo, ko je čez noč brez posla ostalo 120 tisoč samostojnih podjetnikov, ko se na zavodu za zaposlovanje praktično že dela vrsta in ko ekonomisti napovedujejo padec BDP za deset odstotkov, je nizkotna in zavržna. Sram vas je lahko! Vaše dodatno pojasnilo, da si niste zvišali plač, pač pa ste se le uvrstili v višje plačne razrede, pa je milo rečeno tragikomično.

S prihodom na Gregorčičevo ste vladno komunikacijo z javnostjo povsem oklestili. Na stranski tir ste postavili strokovnjake Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so ljudem do prejšnjega petka vsak dan svetovali in pojasnjevali, kako je treba v boju proti virusu ukrepati, nato pa včeraj brez obrazložitve obglavili še njihovo vodstvo.

Strah me je vašega sinočnjega poziva. Namesto zdravnikov, fizikov, kemikov ali pa šivilj in izdelovalcev mask, če želite, ste nagovorili vse, ki obvladajo vojaška znanja in veščine, naj se prostovoljno pridružijo skupnim naporom za zagotavljanje splošne varnosti.

Ustanovili ste krizni štab in za uradnega govorca imenovali Jelka Kacina, ki da bo, če vas parafraziram, najbolj obveščena oseba v vladi o ukrepih za boj proti virusu. Pričakoval sem, da bomo gospoda Kacina vsak dan lahko spremljali na novinarskih konferencah, kjer bo javnost obveščal o trenutnem stanju na terenu. Pa se pojavi le sem ter tja v kakšni informativni oddaji na televiziji ali pa ad hoc stopi pred mikrofon.

Da z novinarji niste v najboljših odnosih, ni nobena skrivnost. Na Twitterju ste do nedavnega kopici slovenskih medijev onemogočali dostop do vaših objav. Ta teden ste funkcijo 'block' večini vendarle odstranili. Saj ne, da prej in potem brez vaših objav ne bi mogli živeti, a zadnje tedne objavljate tudi zelo pomembna obvestila glede virusa, ki prav zares lahko rešijo kakšno življenje.

Kdor dela, tudi greši. Upam, da so moja opozorila na napake, ki ste jih naredili v prvih dneh svoje tretje vlade, dovolj jasna in da boste vsaj katero od njih popravili. Tako kot ste obljubili.

Želim vam veliko uspeha v boju proti širjenju virusa! Ostanite zdravi!

david.jug@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 194

  • 23:10 2. Maj 2020.

    A se je ta kreten že sploh opravičil za fake news o dvigu plač?? Bilo je 30% znižan je. E …

  • 18:57 18. April 2020.

    G. David Jug, sram vas je lahko,da se zbujate v državi,ki jo mrzite.

  • 18:27 16. April 2020.

    janša.jaz se ne bi zanašal na tistga cigana iz madžarske.najpej slovenija janša.orban naj se pa briga zase.treba se bo izkopat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.