Janković naj bi zagrozil s kazenskimi ovadbami

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na ljubljanskem sodišču se nadaljuje sojenje vpletenim v domnevno sporno prodajo delnic Istrabenza. Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović trdi, da Zoranu Jankoviću ni dal nobenih informacij o poslu z delnicami Istrabenza.
Oglej si celoten članek

Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki je v sojenju zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza priznal krivdo za pomoč pri ponarejanju listin in mu je bila dosojena pogojna zaporna kazen, je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes pričal o tej zadevi. Dejal je, da ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni dal nobenih informacij o poslu.

Janković, ki je na sodišču kot priča potrdil, da je prav on podal ovadbe zoper nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, je namreč dejal tudi, da mu je podrobnosti poslov pojasnil Bajrović. Ta je te navedbe nekdanjega prvega moža Mercatorja danes zanikal.

"Jankoviću nisem dal nobenih informacij, le odgovoril sem na vprašanje, kdaj so bile podpisane pogodbe," je poudaril Bajrović. Zanikal je tudi navedbe, da naj bi z Jankovićem sodeloval, ker je želel v Mercatorju širiti svoje trgovine. "Kako je mogoče, da ima Janković kot ljubljanski župan še vedno možnost vpliva na poslovne odločitve Mercatorja?" je vprašal.

Janković naj bi mu grozil

Bajrović je dejal, da sta se z Jankovićem srečala po tem, ko naj bi Janković dobil anonimko o prodaji delnic Istrabenza, na srečanju pa je imel Janković po njegovem mnenju veliko informacij o poslu. "Kasneje mi je še isti dan grozil s kazenskimi ovadbami, čeprav nisem vedel, kaj naj bi bilo sploh narobe. Kranjski odvetnik Branko Lipovec, ki je pripravil pogodbe, mi je zatrjeval, da ni nič narobe," je še dodal Bajrović.

270 tisoč evrov zamrznjenih


Prejšnji teden je na sodišču pričal nekdanji predsednik nadzornega sveta Maksime Holdinga Bojan Fink. Kot je pojasnil, je leta 2007, ker ni imel denarja za poplačilo dolgov, za posojilo zaprosil Bavčarja, sicer dolgoletnega prijatelja, ki mu je posodil 270 tisoč evrov. Ta sredstva so bila pozneje na predlog tožilstva v preiskavi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza zamrznjena.

Podobno je sicer pred časom kot priča izpovedal tudi nekdanji nadzornik Istrabenza Bojan Korsika, ki mu je Bavčar posodil 400 tisoč evrov, ta sredstva pa so bila nato v poteku preiskave prav tako zamrznjena.

Za dva se je sojenje že končalo

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Ker sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović priznala krivdo za ponarejanje listin, je sodišče zanju izreklo pogojne zaporne kazni, sojenje pa se je zanju končalo.

Preprodajali so

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:32 16. Maj 2013.

    A si ti v službi na ljubljanski občini? Napiši , kdaj je govoril resnico mafijozek. Za Ljubljančene je car, sej …

  • 15:22 16. Maj 2013.

    Buni se Zoki čarapan, ker sta ga kamerada nategnila po JJ ukazu. Pa valjda gre lahko tudi tebi kaj narobe, …

  • 14:41 16. Maj 2013.

    Ma daj, tragedija je, da je tole slovenska gospodarska elita. Bato, Zoki, Šrot, Bavčar. Se skregajo in tožarijo pri delitvi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.