Janković: Pri EU sofinanciranju Stožic ni nič narobe

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pri sofinanciranju športnega kompleksa v Stožicah z evropskim denarjem ni nič narobe, je danes v Bruslju zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je po besedah Zorana Jankovića že poročala o tem, da je vse v redu. "Če bodo pa kaj ugotovili, bodo pač ugotovili, ampak ugotovili ne bodo nič," je prepričan.

Ljubljanski župan je ob tem povedal, da z evropskim komisarjem za regionalno politiko Johannesom Hahnom danes v Bruslju o tem nista govorila. "To po moje ni potrebno," je dejal Janković in spomnil, da je tudi ministrstvo za finance že pisno sporočilo, da je bil razpis v skladu z evropskimi standardi.

Zgodba s Stožicami je bila v ospredju pozornosti lani konec septembra, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada izvedli niz hišnih preiskav in začasno pridržali šest oseb zaradi suma nepravilnosti v povezavi s projektom v Stožicah. Hišne preiskave so izvedli tudi na domu ljubljanskega župana Jankovića.

Janković je tedaj po preiskavi potrdil, da ga policija preiskuje v zvezi s projektom Stožice, ter pojasnil, da policisti sumijo, da so se zgodila tri kazniva dejanja - nevestno poslovanje, zloraba položaja in goljufija pri pridobivanji evropskih sredstev.

Evropska komisija je tedaj, konec septembra, Slovenijo pozvala, naj jo sproti in celovito obvešča o preiskavi v povezavi s Stožicami, ki so bile sofinancirane z evropskimi sredstvi. Poudarili so tudi, da preiskavo pozorno spremljajo in da bodo po objavi končnih rezultatov po potrebi tudi ustrezno ukrepali za zaščito finančnih interesov EU.

Evropski komisar Hahn je v povezavi s tem danes dejal le, da z ljubljanskim županom v okviru današnjega srečanja o tem ni govoril, da ni seznanjen z najbolj svežimi novicami v povezavi s to zgodbo, a da se spomni, da je bila lani, ko je bil v Sloveniji, to pomembna tema.

Župani podpisali izjavo o krepitvi sodelovanja

Janković in še okoli 20 županov prestolnic članic EU se je danes v Bruslju udeležilo prvih neposrednih pogovorov z evropskim komisarjem Hahnom. Vseh 28 županov prestolnic - 27 članic unije in Hrvaške - pa je podpisalo skupno izjavo o krepitvi sodelovanja v prihodnje.

Glavni cilj tega srečanja je spodbuditi sodelovanje županov pri krojenju evropske politike in uresničevanju evropskih ciljev. "Župani prestolnic - in Slovenija je dober primer tega - so izstopajoče osebnosti na nacionalni ravni," je menil Hahn.

Zato bi morali župani prestolnic po komisarjevih besedah "bolj dvigniti svoj glas" na nacionalni ravni in bolj sodelovati v razpravah o vplivu evropske politike v njihovih državah in položaju njihove države v EU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:36 13. Avgust 2013.

    kaj blebeče...kaj je brusel tako neumen??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.