Janković se pripravlja na stranko v opoziciji

Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Foto: Boštjan Tacol Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012
Na kongresu Pozitivne Slovenije je bilo slišati več namigov, a nič jasnega. Janković se ni izjasnil o tem, ali bo kandidiral za župana Ljubljane in ali je dokončno opustil idejo mandatarstva. Zdi pa se, da se stranka pripravlja na opozicijo.
Oglej si celoten članek

Predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković je opisal dogajanje po decembrskih državnozborskih volitvah, na katerih je njegova stranka zmagala. "Rezultati volitev so bili najprej pričakovani, potem pa se je zgodila napaka v sistemu in ta napaka smo mi," je dejal.

Udeleženci kongresa so sicer odprli nekaj vprašanj, odgovorov pa niso podali. Tako je npr. Lojze Ude namignil, da stranka DeSUS ni povsem zanesljiv in dokončen partner v desnosredinski koaliciji Janeza Janše. Da ni prepričan, ali bo stranka upokojencev lahko dalj časa zdržala v morebitni Janševi vladi, kaže Udetova izjava, da je desna koalicija šibka, "ker so v njej nekateri, ki vanjo ne spadajo". Poudaril je, da ima v mislih prav DeSUS, zato po njegovem "na tem področju ni še nič izgubljenega".

Ekonomist Jože Mencinger pa je prepričan, da se je odločil prav, ker je v slabih časih s tistimi, s katerimi je bil tudi v dobrih časih. Ob tem je poudaril, da Sloveniji manjka optimizma, preveč pa je hinavščine.

Najbolj je seveda odmeval nastop predsednika stranke Zorana Jankovića, ki je med drugim izpostavil, da ob "zbiranju" poslancev niso spraševali, "ali poješ Hej brigade ali hodiš k maši". Tako je pri nepripravljenosti nekaterih strank in posameznikov za sodelovanje v njegovi morebitni koaliciji opozoril na izgovore, ki jih je imel predvsem Gregor Virant, ki da mu je kot razloge za nepodporo Pozitivni Sloveniji našteval od intimnih razlogov do govora Janeza Stanovnika, motila pa naj bi ga tudi Jankovićeva kava z Milanom Kučanom.

Janković je v tem kontekstvu kot korektnega ocenil nasvet Karla Erjavca, ki naj bi mu dejal: "Svetujem ti, da ne greš za mandatarja, da si prihraniš bolečine." Ob Erjavčevem morebitnem vstopu v desnosredinsko koalicijo pa se Janković sprašuje še o tem, kako bodo združili vrednote NOB in omenjanje verouka v šolah. Da pa Janković vseeno verjame v podpis pogodbe s strankami, ki za mandatarja podpirajo Janeza Janšo, je nakazal neposredno, hkrati pa se vprašal, kaj o tem mislijo volivci DeSUS-a in liste Gregorja Viranta.

Kljub nekaterim nasprotnim pozivom strankinega članstva Janković meni, da vnovične predčasne volitve niso primerne.

Jankovićevo ime ne bo več v imenu stranke

Po predlaganih spremembah statuta naj bi se stranka namesto Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija imenovala le Pozitivna Slovenija. Druge predlagane spremembe statuta širijo število članov sveta z 10 na 30 članov in omogočajo ustanavljanje občinskih in mestnih odborov. Ti so potrebni tudi zaradi nadomestnih županskih volitev v Ljubljani, ki bodo konec marca.

Janković se ni izjasnil, ali se namerava ponovno potegovati za mesto ljubljanskega župana. Če se za kandidaturo ne bo odločil, bo najverjetneje ostal poslanec DZ ter se kot tak posvečal razvoju strankine mreže. Možnost za slednje je Janković namreč pred časom že napovedal.

Stranka obstaja tri mesece

Začetki Pozitivne Slovenije segajo v lanski oktober, natančneje 10. oktober, ko je na Mestno občino Ljubljana prišlo 26 vidnih osebnosti iz političnega in družbenega življenja in Jankovića pozvalo, naj nastopi na državnozborskih volitvah.

Dan pozneje jih je Janković "uslišal" in napovedal, da se bo na volitve podal s svojo stranko. Ta je 4. decembra na volitvah dobila 28,51 odstotka glasov in postala relativna zmagovalka volitev. A Janković kljub temu ni postal mandatar, saj mu v DZ ni uspelo zbrati potrebnih 46 glasov podpore poslancev. Po mnenju Maše Kociper, ki ga je ta izrekla na sobotnem strankinem kongresu, naj sicer relativni zmagovalec volitev možnosti za sestavo koalicije ne bi imel.

Na tokratnem strankinem kongresu je sicer Zoran Janković poudaril, da čaka stranko delo na dolgi rok. Po njegovem morajo postaviti infrastrukturo, da postavijo najštevilčnejšo stranko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 07:29 22. Januar 2012.

    jankovič se je mafije ustrašil..raje opozicija kot linč?? Samo če pogledamo kje mi živimo in to politično brozgo imenujemo evropa..cvet …

  • 04:50 22. Januar 2012.

    Baje da imamo s Srbijo dogovor o predaji kriminalcev. Verjetno ima Zoki tudi v Srbiji debel dosje. Najbolje je da …

  • 04:44 22. Januar 2012.

    pri raćunanju se vedno zmoti v kupćevo škodo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.