Janković več kupil, kot prodal

Foto: nk rovan
Foto: nk rovan
MOL je v zadnjih desetih letih kupila za 153 milijonov evrov zemljišč.
Oglej si celoten članek

Prvo leto po izvolitvi Zorana Jankovića za ljubljanskega župana je Mestna občina Ljubljana (MOL) kupila največ zemljišč oziroma v najvišji vrednosti v zadnjih desetih letih, in sicer za 35,4 milijona evrov.

V petih letih njegovega županovanja je občina kupila za 108,4 milijona evrov zemljišč, kar je 70 odstotkov vrednosti kupljenih zemljišč v zadnjih desetih letih. Še več, 80 odstotkov jih je prodal, saj je v petih letih s prodajo zaslužil 76,3 milijona evrov, MOL pa v zadnjih desetih letih skupno 95,5 milijona.

Neposredne so popularne

Spomnimo, da je računsko sodišče (RčS) marca izdalo negativno mnenje MOL glede prodaje in menjave zemljišč med letoma 2007 in 2010. Takrat je predsednik RčS Igor Šoltes opozoril, da bi morala država nadzorovati nepremičninske posle občin.

Janković se s tem ni strinjal in tudi na MOL pravijo, da to razumejo kot nezaupnico. Ljubljanski župan sicer lahko sam sklene vse posle do dveh milijonov evrov, vendar le za tiste nepremičnine, ki so vključene v letni načrt razpolaganja z njimi. Za posle nad dvema milijonoma evrov mora dobiti soglasje mestnega sveta.

Tako izognejo postopkom javnega naročanja

Šoltes je opozoril tudi na vse večjo "popularnost" neposrednih pogodb pri občinskih poslih z zemljišči, s čimer se izognejo postopkom javnega naročanja ali javno-zasebnega partnerstva. MOL jih je lani sklenila 17, največ (24) pa leta 2005.

Na občini pravijo, da neposredne pogodbe o prodaji sklenejo, kadar ima interes le en ponudnik in zakon to dopušča glede na vrednost nepremičnine, takrat pa prodaja poteka prek javne dražbe ali javnega zbiranja ponudb.

Na ta način je MOL pred enim letom sklenila zadnji večji nepremičninski posel, ko je 18 tisoč kvadratnih metrov zemljišča na Rudniku za 7,4 milijona evrov prodala CPL.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:26 4. April 2012.

    Zakaj ne prečitaš predno stegneš jezik. Več kupil kot prodal. Kako naj bi potem imel gotovino, ko je denar v …

  • dd
    12:36 3. April 2012.

    iN poleg tega je MOL še vedno do vratu zadolžena. Prav res ima Jankovič svoj žep brez dna!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.