Janković: Z mirnim srcem na sodišče

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Specializirano državno tožilstvo je v sredo na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo v zadevi Športni park Stožice.
Oglej si celoten članek

Specializirano državno tožilstvo naj bi vložilo zahtevo za preiskavo zoper tri od petih ovadenih v zadevi Športni park Stožice, zoper dve osebi se še odločajo, piše Večer.

Gre za kazensko ovadbo, ki jo je v začetku februarja na specializirano tožilstvo podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), med ovadenimi pa naj bi bili ljubljanski župan Zoran Janković, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz ljubljanskega podjetja Grep, obrambni minister Roman Jakič, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, zdaj Javnega zavoda Šport Ljubljana, in nekdanji direktor JP Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej.

Poleg tega je Jankovića doletela tudi zahteva za preiskavo v primeru Tritonis. Tožilka Blanka Žgajnar je zaradi nepremičninskega posla na Vojkovi cesti v Ljubljani na okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za sodno preiskavo primera, je v sredo poročal Kanal A. Zoper sklep o preiskavi je sicer možna pritožba.

Jankovića zanima, kako bodo goljufijo dokazali

Ljubljanski župan je zahtevi za preiskavo v primerih pričakoval. "Ni prijetno, ni uživanje, ampak jaz bom hodil z mirnim srcem na sodišče, ne bom se izogibal, ker je to edini kraj, kjer lahko dokažem, da so obtožbe popolnoma neumestne," je dejal in dodal, da je o omenjenih zahtevah seznanjen iz medijev.

"Jaz sem to pričakoval. Če gledamo sodni postopek, ki teče glede Niša in kdo je tam podpisan kot tožilec ter kdo naj bi bila tu podpisana kot tožilka; zame je pričakovano," je dejal in dodal, da ga v primeru Tritonis "prav zanima", kako bo nekdo uspel dokazati, da naj bi šlo za goljufijo. O primeru Stožce pa je povedal, da je primer še bolj "vpijoč v nebo".

"Je pa zanimivo, da se letos to zdaj vsak teden nekaj da ven in kolikor je težko, mi je pa tudi prav, da čim prej pridem tja, da se neha vsa ta gonja raznih ministrov, raznih komisij, ki imajo dvojna merila, javnosti," je povedal in dodal, da je prepričan, da bo na sodišču opran krivde.

Komentiral je tudi vloženo obtožnico zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je vodil Mercator. Dejal je, da je bila pritožba po njegovih informacijah poslana danes, vendar o tem ni prepričan, saj je bil odsoten. Poudaril je, da bodo pritožbo vložili v vsakem primeru.

Dobili posojilo, a ga ne vrnili

Kriminalisti utemeljeno sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank.

"Zato sta osumljenca oktobra 2010 sindikatu predložila neresničen dogovor o najemu načrtovanih in še ne zgrajenih prostorov. Dogovor je bil sklenjen med mestno občino, javnim zavodom iz Ljubljane, javnim podjetjem iz Ljubljane in gospodarsko družbo," je po vložitvi ovadbe februarja pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

S sklenitvijo fiktivne pogodbe sta odgovorni osebi projektne družbe, kot je dejal Majhenič, sindikatu bank lažno prikazali, da si je družba z navedenim dogovorom zagotovila 1,8 milijona evrov letnih prihodkov, s katerimi bi lahko odplačevala posojila. Družba je počrpala za okoli 100 milijonov evrov posojil, ki pa jih ni vrnila.

Glede na to, da bo najverjetneje stekla preiskava zoper za zdaj vsaj tri od petih osumljenih, to pomeni, da bo tožilstvo po končani preiskavi, ki jo sodišče na njihov predlog lahko razširi še na preostala dva ovadena, lahko vložilo obtožnico. Če bi bila vložena zoper ministra Jakiča, bi ta takoj odstopil s svoje funkcije, kar je napovedal pred časom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.