Janša Cerarju: Stroške plačaj iz svojega žepa

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Janez Janša mnenje pravobranilca sodišča EU komentira kot dokončno, čeprav to ne drži.
Oglej si celoten članek

 "Kot da vlada tega ne bi vedela vnaprej," je mnenje generalnega pravobranilca sodišča EU v Luksemburgu Priita Pikamäeja glede slovenske tožbe proti Hrvaški, komentiral predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Pravobranilec: Pravobranilec sodišča EU: Sodišče ni pristojno za odločanje o tožbi Slovenije proti Hrvaški

Generalni pravobranilec Pikamäe je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi v pravo unije.
Janša je zunanjega ministra Mira Cerarja pozval, naj denar za stroške plača iz svojega žepa. Pravobranilec Pikamäe namreč pravi, da naj Slovenija poravna stroške tako zase, kot tudi za Hrvaško.

Janša ocenjuje, da so davkoplačevalci za arbitražo do zdaj plačali že konkretno več kot 7 milijonov evrov.

Mnenje generalnega pravobranilca, ki meni, da sodišče EU ni prostojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški, sicer ni zavezujoče. Sodišče mnenje neodvisnega odvetnika upošteva v 50 odstotkih. Generalni pravobranilec Pikamäe meni, da so kršitve, ki jih Slovenija očita Hrvaški "akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo".

Slovenija Cerar: Argumentacija je slaba, počakajmo na sodišče

O dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe bodo začeli razsojati sodniki. Sodbo se pričakuje v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 11:45 13. December 2019.

    Večjega bumbarja kot ta pleško,pa še ne!!!

  • 17:07 12. December 2019.

    Levičarski medij, levičarski komentarji.

  • 20:15 11. December 2019.

    Pahor naj plača,pa tudi drugače je nasploh povzročil veliko škode Sloveniji.Kaj bi si vse komunajzarji nesposobni dovolili,samo smo na srečo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.