Janša: Dan državnosti je čudovit praznik

Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti. Foto: Boštjan Tacol Maša za domovino ob dnevu državnosti.
Ob dnevu državnosti je v stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani potekala maša za domovino, ki se jo je udeležil tudi premier Janez Janša s soprogo Urško. Janša pred tem v poslanici: Spomin na pogum in veliko enotnost nikoli ne bo zbledel.
Oglej si celoten članek

Kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje, del teh pa morata postati tudi vzgoja za moralne vrednote in promocija duhovne modrosti.

Ti znata namreč tehnološko uspešnost postaviti na svoje mesto, je v pridigi pri maši za domovini dejal nadškof Anton Stres. Opozoril je tudi pred omalovaževanjem duhovnosti. Slednje je ocenil kot pomanjkanje prave modrosti, prav pomanjkanje te pa je pripeljalo do krize, v kateri smo, je opozoril.

Poleg Janše so se jo udeležili tudi kandidat za predsednika države Milan Zver, poslanec Andrej Šircelj in njegova soproga, direktorica Dursa Mojca Centa ter Lojze Peterle.

Janševa poslanica

V poslanci pred dnevom državnosti je premier Janez Janša zapisal, da čeprav dogodke iz leta 1991 počasi prekriva prah pozabe, nikoli ne bo zbledel spomin na pogum in veliko enotnost v tistih dneh, ko smo se združili okrog novih simbolov slovenske države in je ponosno zaplapolala slovenska zastava z državnim grbom.

Po mnenju Janše je dan državnosti "čudovit praznik" in praznik vseh, ki v srcih nosijo ljubezen do domovine. "Pred 21 leti smo dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče. Samostojno državo Slovenijo," je poudaril.

Janša se je ob tem dotaknil tudi trenutnih gospodarskih razmer in ocenil, da sta Slovenijo močneje kot druge prizadeli gospodarska in finančna kriza, ki sta "dodatno razgalili" vse sistemske slabosti, nakopičene v tem obdobju ali prenesene iz prejšnje nedemokratične ureditve. Po njegovem mnenju je država zadnja tri leta močno zaostajala z gospodarskimi ukrepi, zato je treba nadoknaditi zamujeno.

"Svoj čas terja tudi obrat v ponovno rast"

"Seveda so rezi boleči, vendar pa lahko samo na ta način ponovno stopimo na pot razvoja in blaginje. Kot rojstvo države terja svoj čas, svoj čas terja tudi obrat v ponovno rast. In bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ti ukrepi, bolj varna in lepša bo naša prihodnost," je zapisal premier.

Zato je zaradi negotovih časov in veliko vprašanj ob prazniku državnosti "morda bolj kot kdajkoli prej" pomembno, da se ljudje ozrejo vase in spet najdejo "v sebi in skupaj kot narod moč, zaupanje in vero v prihodnost".

Dan državnosti v Sloveniji obeležujemo 25. junija, na dan, ko je pred 21 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 12:14 29. Junij 2012.

    se strinjam, dan državnosti je praznik, ki bi moral biti bolj poudarjen in bolj slavljen; koneckoncev je to dan ko …

  • 10:53 24. Junij 2012.

    Bo čudovit praznik ko tebe več ne bo bandit. Pejt že enkrat u Avstralijo pa nehi narod kregat med sabo …

  • 09:31 24. Junij 2012.

    KAKO, DA PRISPEVA, KO JAVNO ROPA SVOJE VERNIKE IN DAVKOPLAĆEVALCE

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.