Janša: "Gre za največji investicijski zagon doslej"

Foto: Flickr
Foto: Flickr
Predsednik in podpredsednika vlade so predstavili projekte, ki so v teku v posameznih slovenskih občinah.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s podpredsednikoma Matejem Toninom in Zdravkom Počivalškom predstavil vladne projekte za razvoj občin, ki so bili v tem mandatu potrjeni, načrtovani, projekti, ki jih je vlada začela izvajati ali jih tudi dokončala. Projekti so zbrani na posebni spletni strani.

Premier Janša je dejal, da "razvoj Slovenije ni zastal" v času covida in da so "projekti razporejeni po celotni Sloveniji". Gradijo se vrtci, šole, športne dvorane, domovi za starejše, bolnišnice, negovalne bolnišnice, zdravstveni domov, ceste, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja, energetski objekti, protipoplavni objekti, navedel pa je tudi projekt drugega bloka nuklearke. Tristo milijonov evrov dodatnih spodbud za obdobje naslednjih petih let je namenjeno za kmetijstvo. 

Skupna vrednost projektov je skoraj 8 milijard evrov, od tega 1,2 milijarde evrov evropskih sredstev. "Gre za daleč največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija kadarkoli sposobna zagnati in bo po nekaj letih naslednja stopnica v razvoju Slovenija," je poudaril. To bo podlaga za večje plače, pokojnine, boljše poslovno okolje … Viri za te projekte so zagotovljeni, je dejal Janša.

Obrambni minister Tonin je dejal, da so med stvari, ki so bile narejene, predvsem take, ki bodo Sloveniji dale nove temelje za prihodnjih deset, dvajset let. Slovenija je čas koronakrize dobro izkoristila, zagnala se je domača potrošnja, dosežena je bila rekordno nizka brezposelnost. 

Mandat je bil po besedah gospodarskega ministra Počivalška tudi na področju gospodarstva izjemno uspešen. Strategija vlaganja v ljudi in podjetja se je izkazala za pravilno. Iz krize smo izšli kot zmagovalci in smo dobro pripravljeni na prihodnje izzive, je ocenil minister. 

Spomnil je na deset protikoronskih zakonov, s katerimi je bilo gospodarstvu namenjenih 2,3 milijarde evrov, kar je pripomoglo k ohranjanju delovnih mest in zagotavljanju likvidnostnih sredstev in preprečilo padec gospodarske aktivnosti za 4 odstotne točke. Skoraj polovica sredstev, natančneje 2,3 milijarde evrov, je bilo namenjenih za turizem. Izpostavil je še dva zakona, ki bosta pozitivno vplivala na gospodarstvo, in sicer novelo zakona o dohodnini in zakon o debirokratizaciji. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 22:19 23. Marec 2022.

    Gre za majvečje zadolževanne do sedaj in najmanj ustvarjenega do sedaj. Vse kar se je v teh dveh letih natedilo …

  • 20:43 23. Marec 2022.

    Dobri teli lažni predvolilni balončki ! Najprej pa to je naš denar in ne njegov ! Če imamo pa tolk …

  • 19:22 23. Marec 2022.

    Z volitvami se bomo rešili diktatorja ,dolgovi bodo ostali . Pravosodje mora takoj vložiti postopek za pregon vseh ,ki so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.