Janša in Ekspres: iste misli ali narek?

Foto: Žurnal24 Janeza Janšo so zaradi razkritja podatkov ovadili v uradu informacijske pooblašč
Janez Janša je v svojem govoru na soočenju s Pahorjem izrekel misel, ki je bila zapisana v uvodniku tednika Ekspres: Časopisi v lasti mafije, ne bodo nikoli pisali o mafiji.
Oglej si celoten članek

V uvodniku brezplačenega tednika Ekspres je Nika Albreht zapisala misel, ki jo je Janez Janša izrekel na soočenju z Borutom Pahorjem. Gre za italijanski pregovor, da časopisi, ki so v lasti mafije, ne bodo nikoli pisali o mafiji.

 

Pogodba do 17. septembra

Kdo. Brezplačni tednik Ekspres izdaja podjetje Zame-tek iz Radeč, ki na registriranem naslovu nima table.

Koliko. Na Pošti Slovenije so nam pojasnili, da imajo podpisano pogodbo za raznos osmih številk. Zadnjo (po tej pogodbi) bomo dobili v nabiralnike 17. septembra, torej tik pred volitvami.

Stroški. Ocena stroškov tiska in distribucije po naših virih, ki so upoštevali maksimalne popuste, je bila 29 tisoč evrov za eno številko, za osem številk je to četrt milijona evrov. Direktor Teršek pravi, da so z tiskarno Set in Pošto podpisali ugodnješo pogodbo, ki pa je interna.

Narek, prepis, iste misli?
Ekspres je v 340 tisoč izvodih izšel v sredo, soočenje pa je bilo na televizijskem programu zvečer, vendar se je snemalo že v torek zvečer. Takrat pa je moral biti Ekspres že v tiskarni. Tako je izključeno, da bi Nika Albreht uvodnik napisala po tem, ko je predsednika vlade slišala v soočenju, prav tako je nemogoče, da bi premier idejo za primerjavo dobil v Ekspresu.
Možno je torej, da sta Nika Albreht in Janez Janša naključno približno istočasno prišla na isto misel, da je bila Nika Albreht s predsednikom na zvezi pred pisanjem komentarja ali pa da je predsednik vlade časopis videl, preden je šel v tiskarno.

Odgovorov ni

Za odgovor, katera teorija drži, smo se obrnili tako na uredništvo Ekspresa kot na sedež SDS, vendar odgovora nismo prejeli. "Vsakomur je zagotovljena svoboda, da misli tako, kot misli Janša. Če pa Janševe misli, še preden jih ta na televiziji izgovori, " je to - ekspresno ujemanje komentira Miran Lesjak , odgovorni urednik Dnevnika.

Kdo so mafijci?

Prav novinarje Dnevnika, Dela in Večera je Nika Albreht v uvodniki obtožila, da nikoli ne protestirajo javno proti cenzuri, ki jo nad njimi izvajata lastnika Boško Šrot in Bojan Petan.
"Misel iz uvodnika v tem novem Janševem brezplačniku je povsem deplasirana. Lastnik nikoli doslej, ampak res nikoli ni vplival niti poskušal vplivati na noben članek v Delu, odkar pomnim," očitke odločno zavrača odgovorni urednik Dela.
Lesjak pa pravi, da v dobrih 20 letih novinarstva ni imel priložnosti spoznati Nike Albreht, zato osebo, ki se je podpisala pod uvodnik, prisrčno vabi v uredništvo Dnevnika, kjer bo lahko spoznala tudi njegove kolege in kolegice. "Okoli sto nas je takih bojazljivcev, ki si ne upamo protestirati proti tistemu, česar ni, in vsi pod bičem cenzure uklanjamo hrbte s svojimi pravimi imeni in priimki," o očitanem molčanju  kljub domnevni cenzuri odgovarja Lesjak.


Robert Teršek, direktor podjetja Zame-tek, ki izdaja Ekspres. © foto.si

 
Miniintervju: "Nisem član nobene politične stranke"

Koliko zaposlenih ima podjetje?
Podjetje v tem trenutku nima redno zaposlenih, ima pa deset somišljenikov, ki honorarno soustvarjajo in delujejo pri mediju.

Kje ima poslovne prostore?

Zame-tek d.o.o. je registriran na naslovu, o katerem ste se že razpisali. Glede na zasnovo in organizacijo delovanje deluje na več lokacijah, iz katerih izhajajo sodelujoči v projektu.

Kako ste izbrali odgovorno urednico Barbaro Smisl?
Barbaro poznam še iz časov, ko je nastopala v glasbeni skupini. Glede na njene sposobnosti in izkušnje z mediji smo se v internem krogu sodelujočih odločili, da jo postavimo za urednico.

Ste član kakšne politične stranke?

Nisem. Po duši sem športnik. Filozofija športnikov so dejanja in ne besede.

Kako to, da ste še pred izdajo druge številke odpravili na dopust?
Načrtoval sem ga že prej. Sicer pa opravljam delovne naloge, ki niso povezane z fizično prisotnostjo.

Ali drži, da ste zaposleni na OŠ Franca Rozmana Staneta? Torej v podjetju Zame-tek niste zaposleni?

Drži.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.