Janša: "Na svobodo še čakamo"

Foto: A. Z.
Foto: A. Z.
Shod za vladavino prava v organizaciji Odbora 2014. Po Janševih besedah smo pred 24 leti na plebiscitu verjeli, da glasujemo za samostojnost in za dokončno svobodo, vendar se je zgodilo samo prvo, na drugo pa še čakamo.
Oglej si celoten članek

Predsednik SDS Janez Janša je na shodu pred sodno palačo, ki se ga je udeležilo okoli 400 ljudi s transparenti, v nagovoru podpornikom dejal, da se jih je v zadnjih šestih mesecih slišalo do Doba, po Ljubljani in po Evropi. V luči prihajajočega dneva samostojnosti in enotnosti se je dotaknil tudi te teme in povedal, da ta dan ni padel z neba. "Zato, da smo lahko Slovenci prvič v zgodovini svobodno odločali o sebi in svoji prihodnosti, je bilo treba ogromno naporov in vztrajnosti," je dejal podpornikom, ki so ga pozdravili z vzkliki, glasbenimi nastopi in govori.
Pri tem je Janša povedal, da so Slovenci verjeli, da na plebiscitu glasujejo tako za samostojnost, kot tudi za dokončno svobodo, vendar slednjo po Janševih besedah še čakamo. "Seveda bo prišla, vendar tako kot je bilo za samostojnost potrebno ogromno naporov in vztrajnosti, seveda tudi svoboda ne bo padla z neba," je pojasnil.

Pozivi k vztrajnosti

Po njegovih besedah je v času zbiranja podpisov pod Majniško deklaracijo leta 1989 takratni predsednik predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan dejal, da se morajo zbiratelji podpisov zavedati, da se z Jugoslavijo odpovedujejo tudi lastni državi.


"Dobro leto kasneje smo prvič v lastni zgodovini odločali o lastni usodi in takrat je slovenski narod povedal, kaj si misli o Jugoslaviji in kaj pričakuje od samostojne slovenske države. Tisti, ki so temu nasprotovali, so potem morali zaradi enotnega rezultata plebiscita nekoliko spremeniti taktiko," je dejal Janša.

Po njegovem mnenju so besede, izgovorjene na shodih odbora v zadnjih šestih mesecih potrebne zato, da se bo Slovenija lahko osvobodila. Dejal je, da so danes nekatere stvari že drugačne. "In čez šest mesecev, če bomo vztrajali, bodo še bolj drugačne in čez eno leto bomo mogoče lahko tukaj proslavljali še na drug način," je dodal.

"Če bomo vztrajni še naprej, bomo tudi uspešni," je povedal in dodal, da se bodo na koncu tega uspeha mladi, ki so se množično odseljevali iz Slovenije, začeli vračati. "Ko se bo to zgodilo in ko v tej hiši ne bodo več sodili tisti, ki so nekoč kršili človekove pravice in to počnejo še vedno, takrat bo Slovenija tudi svobodna," je pojasnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:38 24. December 2014.

    Tudi jaz čakam to svobodo, ko boš odšel na smetišče politične zgodovine.

  • 08:33 24. December 2014.

    Ta primerek, da ne rečem kaj, je imel dva krat platno in škarje v rokah in nam krojil usodo in …

  • 08:25 24. December 2014.

    Kar se mene tiče, sem svoboden, nimam omejenega gibanja in izražanja. JJ ni svoboden iz njemu (in nam tudi) dobro …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.