Janša naj bi prejemal podkupnino

Foto: Žurnal24 janez janÅ¡a
Josip Manolić, nekdanji premier Hrvaške, ki je funkcijo opravljal v času Franja Tuđmana, je za Mladino potrdil, da se spomni zgodb o tem, da naj bi pri trgovanju z orožjem Janez Janša prejemal podkupnino.
Oglej si celoten članek

Josip Manolić, nekdanji premier Hrvaške, ki je funkcijo opravljal v času Franja Tuđmana, je za Mladino potrdil, da se spomni zgodb o tem, da naj bi pri trgovanju z orožjem Janez Janša prejemal podkupnino.

"Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom. Za orožarske posle so bili odgovorni nekateri ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa neposredno tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten,"  je za Mladino povedal Manolić.

Ivan Černak je preko svojega odvetnika za TV Slovenija včeraj zanikal Tomulićevo izjavo, da naj bi Janez Janša prejel podkupnino pri trgovanju z orožjem. Zaradi različnih izjav Manolić meni, "da Čermak ne govori resnice". "Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati. Tomulić gotovo ni bil sam v Kopru pri teh prevzemih," pravi Manolić.

O orožju nismo razpravljali

Med drugim je Manolić za Mladino povedal tudi, da na sejah vlade o trgovini z orožjem niso razpravljali, saj je po njegovih besedah za Hrvaško veljal embargo in tega nikakor niso mogli niti uvrstiti na seje.

"Trgovina je potekala na štiri oči. Ampak menim, da lahko verjamete ljudem, ki so bili pri teh poslih prisotni," je dejal bivši hrvaški premier za Mladino, ki je tudi zanikal, da naj bi bil Tomulić "kriminalec", saj ga ima v spominu kot domoljuba, ki so ga v začetku devetdesetih let prosili, naj Hrvaški pomaga iz Pariza.

"Prejemnike podkupnin iščite med podporniki arbitražnega sporazuma"
"Manolićeve izjave so očitno vzpodbujene iz Slovenije in še bolj očitno politično motivirane," pravijo v SDS. "Obtožbe v smislu, da je nekaj slišal, brez navedbe kdaj, kje in od koga, so tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi." V času vojne na Hrvaškem Manolić ni bil več predsednik vlade, saj so ga zamenjali že julija 1991.

Morebitne prejemnike podkupnin je treba iskati pri tistih, ki so "podprli sramotni arbitražni sporazum s Hrvaško. Med njimi so namreč po vsej verjetnosti takšni, ki se bojijo vsebine različnih arhivov v sosednji državi," še dodajajo.

Slapnik: Zmanjkalo 96 mio. mark
Poslanec Zaresa Tadej Slapnik je na današnji novinarski konferenci predstavil nekatere dokumente, povezane s trgovanjem z orožjem med Slovenijo in Hrvaško na začetku 90. let prejšnjega stoletja. Na podlagi teh dokumentov je prišel do izračuna, da je pri trgovanju z orožjem v tem obdobju domnevno "zmanjkalo" 96 milijonov nemških mark.

Slapnik je opravil izračun na podlagi dokumentov o primerjavi evidentiranih cen prodanega orožja v Sloveniji in na Hrvaškem ter na podlagi dveh računov hrvaškega ministrstva za obrambo, ki so bili objavljenih v knjigi Matjaža Frangeža Kaj nam pa morete 2. Prav tako je pri izračunu uporabil poročilo tako imenovane Mogetove parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala z orožarskimi posli.

Mogetova preiskovalna komisija je namreč ugotovila, da so se evidentirane cene orožja na slovenskem ministrstvu za obrambo bistveno razlikovale od cen iz pričanj nekaterih predstavnikov Hrvaške oziroma uradnih hrvaških dokumentov. Po ugotovitvah komisije so bile razlike tudi desetkratne, v povprečju pa petkratne.

"Slapnikovo polemiziranje je nesmiselno"
Na Slapnikovo predstavitev "javnosti že znanih dokumentov" so se že odzvali v SDS. Dokler ne bo objavljeno celotno poročilo o prometu in tranzitu orožja, ki so ga leta 1993 naredili na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, je "polemiziranje z zlonamernimi špekulacijami poslanca Slapnika nesmiselno". Hkrati so vlado in ministrstvo za obrambo vnovič pozvali, naj z omenjenega poročila umaknejo oznako zaupno in ga v celoti objavijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.